Na Jumbo en Coop, die een gezamenlijk bod deden, hebben nu ook twee andere Nederlandse supermarktketens hun interesse getoond voor Emté. De supermarktendochter van Sligro staat nochtans niet officieel in de etalage.

De groep maakt pas op 20 juli de resultaten bekend van een evaluatie van haar supermarktactiviteiten. Mogelijk wil Sligro zich enkel concentreren op de horecagroothandel.

Jumbo en Coop deden begin deze maand een bod van naar verluidt 300 miljoen euro voor Emté.  Zij vingen echter (voorlopig?) bot. Eerder deze week raakte bekend dat ook de supermarktketen Plus belangstelling heeft voor de 131 Emté-winkels.  Plus is een middelgrote keten, met een marktaandeel van 6,2%. De marktleider is Albert Heijn met 35,2%, gevolgd door Jumbo (18,4%), Lidl (10,3%) en Aldi (7,0%).  Nederland telt nog een tiental andere kleinere ketens. Emté is één daarvan, met 2,6% marktaandeel.

Jan Linders

Vandaag zei Leo Linders, de topman van de regionale supermarktketen Jan Linders, in een interview met BNR Radio dat ook hij aast op een aantal Emté-vestigingen. Hij zou daarover bij Sligro “een balletje opgegooid” hebben. Hij zou tien tot twintig Emté-vestigingen willen overnemen die gevestigd zijn aan de randen van zijn huidige vestigingsgebied. Hij is vooral geïnteresseerd in winkels in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland.  

Jan Linders is een kleine, regionale speler. De keten heeft een marktaandeel in Nederland van net geen 1,1%. Zij kent echter een mooie groei. Vorig jaar steeg de omzet met 5,4% tot 356 miljoen, terwijl de markt in zijn geheel met 2,5% groeide.

Leo Linders zegt een goede kans te maken omdat zowel Jan Linders als Emté lid zijn van de inkoopcentrale Superunie. Daarbij mag wel een kanttekening bij gemaakt worden: ook Plus en Coop zijn lid, net als Spar, Deen, Boni en een aantal andere kleine spelers.

Kleinere spelers

Volgens het Financiële Dagblad zouden ook consortia van kleinere spelers een gooi kunnen doen naar een overname. Tijdens het interview werd dan ook de vraag gesteld aan Linders of hij met andere leden van Superunie heeft gesproken om Emté gezamenlijk over te nemen. Hij antwoordde hij daar niets over kwijt wil, buiten dat “het heel goed zou kunnen”.