Sectorfederatie Comeos kondigt in overleg met viroloog Marc Van Ranst nieuwe maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er komt vanaf woensdagmorgen meer bescherming voor de winkelmedewerkers en het aantal klanten wordt verder beperkt.

Vanaf woensdag om 9u treden nieuwe maatregelen in werking die de veiligheid en gezondheid van medewerkers en klanten moeten bewaken. De maatregelen werden genomen in overleg met viroloog Marc Van Ranst en met de leden van Comeos. Dat maakte ceo Dominique Michel bekend tijdens een persconferentie. Alle kassamedewerkers krijgen handschoenen en extra zeep of handgel om zich te beschermen. Ook komen er extra schoonmaakbeurten in de winkels. Klanten worden nogmaals oproepen om enkel elektronisch te betalen en zo fysiek contact te vermijden. “Ik zie nog altijd veel mensen met cash betalen. We moeten dat absoluut afraden.”

Verder wil de organisatie dat een afstand van één meter gerespecteerd wordt tussen klanten onderling en tussen klanten en winkelmedewerkers. Het gebruik van de winkelkar helpt daarbij. “Sommige winkels trekken voor de duidelijkheid lijnen op de vloer. Er wordt ook opgeroepen om boodschappen in het mate van het mogelijke alleen te doen, en dus niet langer in gezinsverband. Hoe minder mensen in de winkel, hoe beter. Om dat mogelijk te maken, wordt het aantal klanten per vierkante meter vanaf woensdagmiddag beperkt tot één klant per 10 vierkante meter. Dominique Michel: “Dit zal veel medewerking vragen van de klanten. Er zullen meer mensen moeten wachten buiten de winkels, wat opnieuw risico op besmetting met zich meebrengt. Daarom onze vraag om niet massaal naar de winkels te komen op hetzelfde moment.” Michel benadrukt verder dat er geen probleem is met de bevoorrading. “Het grootste probleem is dat er veel mensen tegelijk in de winkels komen opdagen.”