Het investeringsfonds 3i koopt de Nederlandse optiekketen Hans Anders. Het neemt de winkelketen over van de fondsen Alpha en Alpinves voor. Dat schrijft De Tijd op zijn website.

Alpha en Alpinves probeerden een jaar geleden al hun brillenketen van de hand te doen, maar kandidaat-kopers knapten toen af op de hoge vraagprijs van 300 miljoen euro. In november volgde een tweede poging. In de tussentijd hadden de eigenaars een lening van 107 miljoen aan het bedrijf omgezet in aandelen, wat de balans van Hans Anders in één klap opkuiste en het bedrijf aantrekkelijker maakte voor overnemers.

Het investeringsfonds 3i, dat eind vorig jaar al als kandidaat-koper vermeld werd en ook actief is in Action en Basic-Fit, neemt het bedrijf nu over. Het investeringsfonds legt 200 miljoen euro op tafel voor de aandelen van de optiekketen.

 

De nieuwe eigenaar wil verder blijven groeien met Hans Anders. Zo wil de keten dit jaar internationaal nog een twintigtal winkels openen. Ook in België, waar er vorig jaar 9 nieuwe winkels bijkwamen, wil 3i het groeiritme van de afgelopen jaren verder zetten. "We willen met Hans Anders blijven groeien in de bestaande markten en ook nieuwe markten opzoeken, op eigen kracht of via overnames," zegt 3i-vennoot Robert Van Goethem in De Tijd.

 

Hans Anders heeft meer dan 250 winkels in thuisland Nederland, maar is ook in ons land sterk vertegenwoordigd met 105 vestigingen. De optiekketen is verder actief in Frankrijk en sinds de overname van Direkt Optik in 2013 ook in Zweden. De brillenwinkelketen was sinds 2011 in handen van de investeringsgroepen Alpha en Alpinvest, die het bedrijf overnamen van twee andere financiële investeerders: Gilde en Comnaar Investments.