Bio-Planet opent op woensdag 25 november een nieuwe duurzame winkel in Bergen. Het is de eerste winkel met een centrale koelinstallatie op propaan, een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke koelsystemen.  

De nieuwe winkel is 600m2 groot en zal zo'n 6.500 producten (zowel voeding als niet-voeding) in de rekken hebben liggen. Het is de eerste Bio-Planet met een centrale koelinstallatie op propaan voor de versmarkt en de bedieningstoog. Deze koelmethode is niet alleen milieuvriendelijk, maar heeft ook minder onderhoud nodig en gaat dubbel zo lang mee als de huidige installaties die een synthetisch koudemiddel gebruiken. Op de parking vind je naast een overdekte fietsenstalling ook een laadpaal voor elektrische wagens. 

"De Bio-Planet in Mons is onze tweede winkel in Wallonië, na die in Nivelles. Ik ben bijzonder fier dat onze winkelformule, ook in het zuiden van het land, duurzaam investeert. In 2016 zijn daar trouwens nog drie openingen voorzien", vertelt divisiemanager Pieter Ceuleers. 

Duurzaam gebouwDe structuur van dit volledig nieuwe gebouw bestaat uit houten prefab elementen die de vochtigheid regelen. Een groendak van inheemse planten bevordert de biodiversiteit en dient als buffer in geval van regen. Op het dak van de winkel zijn zonnepanelen, lichtkoepels en spiegels geplaatst om optimaal gebruik te maken van natuurlijk daglicht. Dit wordt aangevuld met energiezuinige ledverlichting in de winkel.

De Bio-Planet in Mons is de eerste winkel die werkt met de centrale koelinstallatie op propaan. Vanaf volgend jaar zal Bio-Planet dit koelsysteem alle filialen installeren. Daarna zal Colruyt Group hetzelfde doen voor de Colruyt- en OKay-winkels. Daarmee zal het op termijn 10 % minder broeikasgas uitstoten.