Wie meer plantaardig wil eten, moet niet noodzakelijk zijn hele eetpatroon omgooien. Een nieuwe campagne van het Vlaams Instituut Gezond Leven benadrukt dat je ook halfhalf kan kiezen om de stap kleiner te maken.

Een nieuwe richtlijn, zo noemt het Vlaams Instituut voor Gezond Leven het: een eetpatroon waarbij je de helft plantaardige en de helft dierlijke eiwitten eet, om op die manier gezonder én milieuvriendelijker te eten. Het voordeel ervan is dat je zelf kan kiezen hoe je het invult, zegt Jolien Jonckheere, expert gezonde en milieuverantwoorde voeding bij Gezond Leven. “Je kan meteen beginnen door één ingrediënt, product of maaltijd te vervangen. Er is heel veel mogelijk. Je kan bijvoorbeeld om de andere dag volledig plantaardig eten. Of de helft van het vlees in een maaltijd vervangen door peulvruchten of een andere vleesvervanger. Varieer ook met gezond beleg en smeer op de helft van je boterhammen bijvoorbeeld eens hummus of een pure notenpasta. Op die manier hoef je je voedingspatroon ook niet in één keer om te gooien. Doe het stap voor stap en op je eigen manier. Dan wordt het ineens een heel stuk haalbaarder. Halfhalf betekent trouwens niet dat je álle dierlijke producten moet schrappen. Die hebben nog steeds een plaats in een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon. Maar het kan gerust wat minder vaak en in kleinere porties dan wat vandaag de gewoonte is.” Tips om gedeeltelijk de stap te zetten naar een meer plantaardig eetpatroon zijn te vinden op halfhalf.be. De halfhalf-campagne kadert in de Green Deal Eiwitshift, een partnerschap tussen de Vlaamse overheid en organisaties die een rol spelen in ons voedselsysteem, zoals voedselproducenten, supermarkten, cateraars, NGO’s en meer. De Green Deal loopt nog tot 2025 en streeft naar een betere verhouding tussen dierlijke en plantaardige producten op ons bord. Danone zal via zijn merk Alpro de halfhalf-campagne ook voeren via podcasts en e-receptenboeken.