De omzet van IKEA in ons land steeg het afgelopen jaar met bijna 8%. De nieuwe winkels van de meubelketen in Bergen en Hasselt droegen bij aan de extra omzet.

De IKEA Groep realiseerde in het boekjaar 2017, dat eindigde eind augustus, een totale omzet in retail van 34,1 miljard euro . Na verrekening van valuta-effecten is de internationale retailomzet van de IKEA Groep daarmee het afgelopen jaar gestegen met 3,8%.

Belgische groei

De positieve resultaten van de IKEA Groep zetten zich ook door in België met een groei van 7,9% naar 903 miljoen euro omzet. “Onze nieuwe woonwarenhuizen in Hasselt en Bergen draaiden een eerste jaar op volle toeren mee, en voor het tweede jaar op rij lag een sterke focus op het thema ‘aan tafel’. Daarnaast tekenden wij een sterke stijging op in de verkoop van matrassen en keukens”, zo verklaart Catherine Bendayan, CEO van IKEA België, de Belgische groeicijfers.

Daarnaast heeft de Zweedse meubelretailer sinds een jaar ook een Belgische webshop. Via de lancering van click & collect biedt IKEA de mogelijkheid aan klanten om van thuis bestellingen te plaatsen en deze op te pikken in één van de 8 winkels of 17 pick-up points.

 

Online versnellen

In welke mate de webshop bijdraagt aan de groei van IKEA België maakt het bedrijf niet bekend, maar het is wel duidelijk dat de retailer verder gaat inzetten op e-commerce. Voorlopig moeten klanten hun online bestellingen nog zelf afhalen, maar volgend jaar wil IKEA beginnen met aan huis te leveren. Dat heeft Catherine Bendayan, de CEO van IKEA België, gezegd aan De Tijd.

Ook internationaal wil de Zweedse retailer online een versnelling hoger schakelen. Torbjörn Lööf, de CEO van Inter IKEA, heeft in een interview met zakenkrant Financial Times bevestigd dat IKEA binnenkort ook via externe webwinkels gaat verkopen. Op welke online platformen je binnenkort IKEA meubels zal kunnen kopen, wou Lööf nog niet kwijt, maar namen zoals Amazon en Alibaba doen al volop de ronde.

Dit betekent een belangrijke strategiewijziging voor IKEA, dat hiermee reageert op de dalende bezoekcijfers in haar winkels. Om dezelfde reden bekijkt de Zweedse retailer ook het openen van kleine stadswinkels, in plaats van de grote woonwarenhuizen in de stadsrand waar het bekend voor is.

 

Nieuwe winkels

In België ziet de meubelverkoper wel nog plaats voor twee grote winkels. Ikea gaat, na de winkel in Wilrijk, een tweede vestiging openen in de stad Antwerpen. Die komt er op de “Havanasite”, gelegen op het einde van de Noorderlaan. Verder wil IKEA nog een winkel openen in West-Vlaanderen.