Tijdens de voorstelling van zijn nieuwe winkelconcept in september toonde Delhaize zich erg offensief, een strategie die de retailer wil voortzetten dankzij nog meer innovaties.

Daarnaast vertaalt de nieuwe strategie van het bedrijf zich in een vernieuwde samenstelling van het directiecomité rond Xavier Piesvaux. De CEO van Delhaize heeft dan ook niet lang gewacht om eigenhandig de bestuursorganen en de bedrijfslogica aan te pakken. Daarmee bevestigt hij de uitstekende indruk die de leden van The Retail Society al kregen tijdens zijn interventie op 6 september bij onze Business Club. 

De verandering kenmerkt zich eerst en vooral door het vertrek van twee directieleden. Zo heeft Marc Debussche, EVP Product, Marketing, Quality & Store Concept besloten om met pensioen te gaan op 31 december 2018. Wij bij Gondola wensen hem alvast een fijn en actief pensioen toe.

Dan is er ook Kris Van Strydonck, SVP Strategy, Network Development & E-commerce die het bedrijf verlaat op 30 november 2018 “na de herschikking van de bevoegdheden in het directiecomité”. Er werd ons ondertussen bevestigd dat het technische aspect van zijn functie onder de verantwoordelijkheid van Dieter De Waegeneer komt te staan, terwijl de rest van zijn activiteiten herverdeeld zullen worden onder verschillende departementen buiten het directiecomité.

De nieuwe samenstelling zorgt er bovendien ook voor dat het directiecomité haar interne talenten naar voren kan schuiven, zoals Illya Van den Borre die verantwoordelijk was voor Corporate Affairs bij Delhaize Group. Door de fusie met Ahold mag het zwaartepunt van de groep dan wel naar Zaandam verhuisd zijn, toch vervoegt hij nu het Belgische management door de functie van SVP Human Resources & Corporate Affairs op zich te nemen.

De meeste spectaculaire verandering is zonder twijfel de nieuwe functie van Dieter De Waegeneer, die wordt aangesteld als EVP Operations. Deze nieuwe functie bundelt de verantwoordelijkheden over eigen en aangesloten winkels, logistieke centra, bevoorradingsketen en technische departementen.

Terwijl Xavier Piesvaux Debussche en Van Strydonck uitvoerig bedankt voor hun bijdrage aan het bedrijf, geeft hij meer uitleg over de nieuwe organisatie: “Met deze wijzigingen wenst Delhaize de uitvoering van haar vernieuwde commerciële strategie nog te versnellen. We anticiperen op de evoluties in retail en plaatsen onze klanten en medewerkers meer dan ooit in het middelpunt van onze organisatie.”

Hieronder vindt u alvast de nieuwe samenstelling van het directiecomité vanaf 1 januari 2019 en de bijhorende functies van alle leden:

  • Xavier Piesvaux - CEO Delhaize
  • Dieter De Waegeneer - EVP Operations. Deze nieuwe functie bundelt de verantwoordelijkheden over eigen en aangesloten winkels, logistieke centra, bevoorradingsketen en technische departementen.
  • Françoise Burlet - EVP Commerce (Product, Marketing, Quality & Store Concept)
  • Els Steen - SVP Legal Belgium & Central and South-Eastern Europe  
  • Thierry De Vleeschouwer - CIO Belgium & Central and South-Eastern Europe  
  • Siger Spaans - SVP Finance
  • Illya Van den Borre wordt de nieuwe SVP Human Resources & Corporate Affairs. Illya werkt 8 jaar voor Delhaize en is momenteel verantwoordelijk voor Corporate Affairs. 

De volgende leden van het directiecomité verlaten het bedrijf:     

  • Marc Debussche, EVP Product, Marketing, Quality & Store Concept heeft besloten om met pensioen te gaan op 31 december 2018.
  • Kris Van Strydonck, SVP Strategy, Network Development & E-commerce verlaat het bedrijf op 30 november 2018 na de herschikking van de bevoegdheden in het directiecomité.