Na de chaos en de verwarring over de datum is er nu ook grote onduidelijkheid over welke winkels vanaf morgen de deuren mogen openen. Niemand is zeker of bijvoorbeeld ook bloemenwinkels en andere kleine zaken ook open mogen.

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag dat vanaf zaterdag doe-het-zelfwinkels en tuincentra opnieuw mogen opengaan, als ze de regels van fysieke afstand handhaven. Sindsdien maken tal van handelszaken zich op voor een stormloop morgen, al is er daarbij één groot probleem: niemand weet precies welke winkels open mogen. Volgens het crisiscentrum moet het ministerieel besluit dat daar duidelijk over brengt vandaag nog, maar veel winkeluitbaters verkeren in het ongewisse. Ook voor de politie is het afwachten, want zij kunnen pas optreden wanneer er duidelijke richtlijnen zijn. Gespecialiseerde, kleinere winkels - zoals parket- of verfwinkels - zouden niet onder het besluit vallen, net als bijvoorbeeld een kleine drogisterij die ook wat vijzen en nagels verkoopt.

Voor de definitie van doe-het-zelfzaken zal er wellicht gewerkt worden met NACE-codes, de officiële Europese lijst van activiteitsomschrijvingen die ondernemingen indeelt in sectoren, meldt De Standaard. Handelszaken die met name vallen onder code 47521 zouden mogen openen: ‘Bouwmarkten en andere doe-het-zelfzaken in bouwmaterialen, algemeen assortiment.’

De enige duidelijkheid is dat er onduidelijkheid is. De overheid kreeg deze week al kritiek omdat het de heropening van tuincentra en doe-het-zelfzaken aankondigde zonder daarover voldoende overleg te plegen met de sector, terwijl er ook lange tijd onduidelijkheid was over de precieze datum. Vele zaken verkozen een heropening maandag, omdat ze een veel te grote stormloop kon vermeden worden. Het  is afwachten of alle maatregelen die genomen worden om besmetting tegen te gaan, kunnen gerespecteerd worden.