Multipharma opende gisteren zijn nieuwe apotheekconcept in Anderlecht. Die zet technologie in om de relatie tussen apotheker en patiënt te verbeteren. Zo zijn er digitale kasten, een automatisch transportsysteem waardoor medicijnen rechtstreeks uit de voorraadruimte opgeroepen worden, een robot voor het beheer en de opslag van medicijnen en lockers voor het ophalen van bestellingen, 24u/24.

De nieuwe apotheek in Anderlecht, vlakbij het Erasmusziekenhuis, opende gisteren zijn deuren. Met haar hoge glazen ramen, een oppervlakte van 200m² en ultramoderne architectuur staat de nieuwe apotheek in schril contrast met de klassieke ‘apotheek uit de buurt’.

Innovaties

Volledig in lijn met de nieuwste technologieën, leidt een opslagrobot de medicijnen meteen vanuit de voorraad naar de toonbank. Daarnaast vervangen digitale schermen de verschillende medicijnkasten. Naast de technologische innovaties zijn er ook verschillende ruimtes en toonbanken verspreid over de apotheek. Daarmee brengt Multipharma een einde aan de traditionele balie waarachter de apotheker zit te wachten: hier verwelkomen apothekers de patiënten in de open ruimte of in een meer afgesloten privéruimte als dat nodig is. 

“De nieuwe technologieën optimaliseren niet alleen de klantenbeleving, maar zorgen er ook voor dat de apotheker veel meer tijd heeft om de klant te adviseren. Dat past perfect in onze visie: we willen echt op die gepersonaliseerde opvolging van klanten inzetten. We zijn ervan overtuigd dat dat op termijn hun welzijn zal verhogen”, verduidelijkt Fabienne Bryskère, gedelegeerd bestuurder van Multipharma.

Medicijnen “zweven” naar de toonbank 

De apotheker verliest niet langer het contact met zijn patiënt door geneesmiddelen op voorschrift achteraan in de apotheek te gaan halen. De medicijnen worden voortaan immers rechtstreeks aan de toonbank geleverd via een automatisch transportsysteem dat het product letterlijk in enkele seconden naar de toonbank “blaast”.

Intelligente schermen

Achter de toonbanken werden touchscreens geïnstalleerd om de echte medicijnkasten te simuleren. Die schermen laten het toe om de robot te besturen, maar ze bieden ook andere voordelen. Zo worden contra-indicaties, bijbehorende producten en zelfs de gebruiksaanwijzing weergegeven om de rol van de apotheker, die in de eerste plaats adviserend is, te verbeteren.

Bestellen, reserveren en thuis laten leveren

Multipharma wil de meeste producten die op de Belgische markt beschikbaar zijn, kunnen aanbieden, of het nu gaat om farmaceutische producten, drogisterij of dierengeneeskunde. In de open ruimte is er daarom een scherm aanwezig waarop de klant zelf zijn medicijnen kan bestellen, reserveren (afhankelijk van de wetgeving in kwestie) en ze thuis of op locatie kan laten leveren indien ze niet ter plaatse beschikbaar zijn.

Bestellingen 24u/24, 7d/7

Patiënten kunnen hun medicijnen online of ter plaatste bestellen. Daarna kunnen ze die in een automatische locker buiten de apotheek ophalen. Die is 24u/24 beschikbaar. De klanten hebben altijd toegang tot hun bestellingen dankzij een code die via sms of een mobiele app wordt verstuurd. Bijgevolg is het niet meer nodig om in een rij aan te schuiven of om binnen de openingsuren de medicijnen op te halen.

Een ruimte vol ervaringen

De technologie is voornamelijk ontwikkeld met het oog op het bevorderen van de relatie tussen apothekers en hun patiënten. Daarnaast speelt ook de mogelijkheid om producten te leren kennen een grote rol. De testings worden aangemoedigd door DERMA LAB, een ruimte die voorzien is op het testen van een ruim aanbod aan cosmetische producten.

In de apotheek is er ook een degustatietafel met verschillende soorten thee. Daarnaast zorgt een privéruimte ervoor dat de patiënt vertrouwelijke zaken in alle discretie met de apotheker kan bespreken.

Ten slotte is er ook een ruimte om educatieve videospelletjes te spelen, die zich in een mini-apotheek in de babyhoek bevindt. Een gezinsuitje naar de apotheek wordt er dus een pak aangenamer op.