In Nederland gaan stemmen op om supermarktpersoneel voorrang te geven bij coronatests. Een goed idee of niet? 

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel zit in Nederland om de tafel met de overheid om te regelen dat werknemers uit de supermarktwereld met voorrang getest worden.‘Er zijn nu nog geen extreme situaties’, zegt een woordvoerder van de belangenorganisatie aan de NOS. “Maar we willen voorkomen dat die ontstaan. Als een medewerker ziek is, kunnen er veel collega’s uit een bron- en contactonderzoek komen. Nu het aantal besmettingen oploopt, wordt die kans groter.’

In ons land stijgt het aantal besmettingen nog sneller dan in Nederland – België is rode zone, Nederland oranje zone. In Nederland vrezen werkgevers voor de gevolgen van een tweede golf op hun personeelsbestand, vooral als het gaat om de zorg en de levensmiddelenindustrie. Hoewel de situatie bij ons urgenter is op basis van de aantal bestemmingen, is er weinig animo om supermarktpersoneel voorrang te laten geven bij tests. 

“In eerste instantie volgen wij de veiligheidsmaatregelen nauw op en er zijn ook duidelijke procedures voor als een medewerker in contact zou gekomen zijn met iemand met het virus, als ze uit vakantie komen, … Momenteel verloopt dit zoals het hoort”, zegt Déborah Motteux, woordvoerder van Comeos. “De veiligheid en de gezondheid van onze medewerkers en onze klanten zijn altijd een prioriteit.We zijn in nauw contact met de overheid en met hen bekijken hoe we moeten reagereen als de situatie escaleert. Het zal uiteindelijk de overheid zijn die beslist.”