De beursgenoteerde modegroep FNG wil een doorstart maken waarbij de macht van de drie stichters gekortwiekt wordt. Het wil ook dochterbedrijf Ellos naar de beurs brengen.

FNG roept op 16 juni haar aandeelhouders bij elkaar om een doorstart mogelijk te maken. Het wil de macht van de drie stichters, die verdacht worden van financiële fraude, stevig inperken. Dat is nodig om de financiële markten en investeerders te overtuigen om mee de doorstartplannen te realiseren. Bij die plannen speelt het Scandinavische e-commercebedrijf Ellos een cruciale rol. FNG wil Ellos, dat een omzet van meer dan 300 miljoen euro haalt, naar de beurs brengen. Nordic Capital, de vroegere eigenaar van FNG, zal een lening geven aan de Zweedse holding van FNG, zodat er opnieuw geld binnenkomt.

Maar vooraleer dat gebeurt, moet de machtsstructuur binnen FNG veranderd worden. Vandaag hebben de stichters – Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke – 43% van de stemmen in handen. De stichters moeten hun greep op de raad van bestuur prijsgeven. Nu kunnen ze de meerderheid van de personen in die raad benoemen. Een tweede belangrijke verandering is de invoering van dubbel stemrecht, waardoor het voor aandeelhouders mogelijk wordt een blokkeringsminderheid te vormen tegen de stichters. Ook de strikte scheiding tussen management en toezichthouders wordt opgegeven. Er komt ook een raad van bestuur die uitsluitend uit onafhankelijke bestuurders bestaat. Het is afwachten hoe de stichters zelf reageren op het plan en hoe sommige ondernemers – waaronder Wouter Torfs – zullen stemmen.