Ikea zet verdere stappen in het verhuren van meubelen. Nadat onlangs een woonproject startte in Amsterdam gaat in Zwitserland een proefproject van start voor kantoormeubelen. Topman Torbjörn Lööf van Inter Ikea Systems ziet ook mogelijkheden voor andere producten, zoals keukens.

In de Britse zakenkrant Financial Times doet Torbjörn Lööf de plannen van Ikea – het verhuren van meubelen - uit de doeken. Bedoeling is dat klanten op het eind van de huurtijd de kast of stoel kunnen teruggeven aan Ikea en iets nieuws uitkiezen. Ikea knapt de gehuurde meubelen terug op en verkoopt ze nadien. Nadat eind vorig jaar al een proefproject in Amsterdam op poten gezet werd, gaat het Zweedse bedrijf het systeem vanaf deze maand testen in Zwitserland, deze keer met kantoormeubelen. Lööf ziet ook mogelijkheden om andere producten te verhuren, zoals keukens.

Minder afval

Er startte eind vorig jaar in Amsterdam al een proefproject rond het verhuren van meubelen. Ikea stelde pakketten op maat samen voor 250 studio’s voor jongeren. De bewoners kunnen ze voor twee jaar huren. Daarna kunnen ze ze kopen, verder huren of terug bezorgen. De plannen kaderen in het streven van de meubelgigant om meer producten te hergebruiken en minder afval te produceren. Ikea-meubelen belanden vandaag soms na een korte gebruikperiode op het containerpark. Ikea denkt er ook aan om onderdelen te verkopen van producten die niet meer gemaakt worden. Op die manier kan de levensduur ervan verhoogd worden.