De handelsrechtbank in Antwerpen heeft de overname van voedingsgroothandel Metro door het Nederlandse Sligro Fod Group goedgekeurd. Negen winkels komen in handen van Sligro, de vestiging in Evergem gaat naar de Limburgse groep Van Zon. Voor de zes winkels van Makro werd geen overnemer gevonden. 

Het doek is gevallen over Makro Cash & Carry Belgium, de vennootschap boven de zes hypermarkten van Makro en de elf voedingsgroothandels van Metro. De Antwerpse handelsrechtbank besliste woensdagvoormiddag om het overnamebod van de Nederlandse horecagroothandel Sligro Food Group en de Limburgse groep Horeca Van Zon op tien winkels van Metro goed te keuren. Negen van de winkels komen in handen van Sligro (Antwerpen Zuid, Wevelgem, Luik, Hasselt, Middelkerke, Namen, Sint-Katelijne-Waver, Brussel en Vorst), de vestiging in Evergem gaat naar het Limburgse Van Zon. De vestiging in Antwerpen-Noord wordt niet mee in de deal betrokken, al wordt het personeel wel overgenomen. De betrokkenen leggen daar respectievelijk zo’n 47 miljoen euro en 400.000 euro voor neer. Sligro is ook van plan 506 personeelsleden over te nemen, waaronder een honderdtal in het hoofdkwartier. Voor de zes winkels van Makro werd geen overnemer gevonden. In totaal werkten bij Makro en Metro 2.000 mensen. In de Metro-groothandels werkten 434 personeelsleden, in de Makro-winkels 1.325 en in het gezamenlijke hoofdkwartier nog eens 240.

Het enige bod op de winkels van Makro werd vorige week al afgewezen. Voor die keten en zijn werknemers wacht een faillissement. Er loopt wel nog een gerechtelijke beschermingsprocedure tot 14 januari. Volgende week zal moeten bekeken worden wat er tot die datum gebeurt. Zolang de uitverkoop in de winkels goed loopt, kunnen ze open blijven. Het is niet duidelijk wat er na 14 januari met de winkels zal gebeuren. Het is ook niet duidelijk wat met de e-commercetak van Metro zal gebeuren. Sligro Food Service heeft zijn eigen e-commerce-organisatie en zal die gebruiken voor het uitbaten van de Metro-winkels.

Voor het beursgenoteerde Sligro Food Group is de overname van tien winkels van vroegere concurrent Metro een belangrijke strategische stap. Met de overname wordt het in één keer de grootste voedinsgroothandel van België. Een verrassing is dat niet: Sligro maakte jaren geleden al duidelijk dat het ambities had in ons land, toen het in 2016 Java Foodservice overnam. Een jaar later volgde groothandel ISPC. Mogelijke bezwaren wegens te grote marktdominantie werden in eerste instantie door de mededingingsautoriteit aan de kant geschoven met een symbolisch belangrijke ontheffing, die inhoudt dat de overname nu al kan doorgaan. 

 

Makro in cijfers

 • Ontstaan in 1968 in Nederland. Eerste Belgische winkel (Deurne) in 1970. Zes vestigingen, waarvan vier in Vlaanderen (Deurne, Machelen, Eke, Sint-Pieters-Leeuw) en twee in Wallonië (Lodinsart bij Charleroi) en Alleur (bij Luik)
 • Aantal werknemers: 1.000 (gemiddelde eerste helft 2022, omgerekend in voltijdsen, zonder langdurig zieken en hoofdkantoor).Omzet 2021: 408,8 miljoen euro. Eerste helft 2022: 290,2 miljoen.
 • Bedrijfsresultaat 2021: -44,4 miljoen euro. Eerste helft 2022: -17,8 miljoen euro.

 

Metro Belgium in cijfers

 • Aantal winkels: 11 (Antwerpen (2), Brussel, Evergem, Hasselt, Sint-Katelijne-Waver, Luik, Wevelgem, Middelkerke, Namen, Vorst)
 • Aantal werknemers: 434 (zonder hoofdkantoor)
 • Omzet: niet bekend (onderdeel van Metro Group)
 • Bedrijfsresultaat: niet bekend

 

Sligro Food Group in cijfers

 • Omzet 2021: 1,89 miljard euro, waarvan 0,16 miljard euro in België
 • Aantal werknemers: 5.061, waarvan 556 in België
 • Bedrijfsresultaat 2021: 25 miljoen euro
 • Sligro Food Group Belgium bestaat uit Sligro-ISPC en Java