Mega World, voorheen Blokker, is door de handelsrechtbank van Mechelen failliet verklaard. 650 mensen verliezen hun job. 

Dat de rechtbank het faillissement van Mega World heeft uitgesproken, is geen verrassing. Het bedrijf heeft meer dan 40 miljoen euro schulden en een vraag tot gerechtelijk reorganisatieplan werd eerder al ongegrond verklaard door de ondernemingsrechtbank én door het Antwerpse hof van beroep, omdat de winstprognose die het bedrijf vooropstelde compleet onrealistisch was. Al van bij het begin waren er grote twijfels over de bedoelingen van de Nederlandse ondernemer Dirk Bron, die een zeer dubiueze reputatie heeft.

Stock verkopen

De rechtbank stelde de twee voorlopig bewindvoerders, meester Thierry Lammar en Kristin Van Hocht, aan als curatoren. Zij gaan deze namiddag naar de hoofdzetel van Mega World in Lier waar ze de vereffening in goede banen zullen leiden. 123 winkels zullen niet meer openen, zo’n 650 mensen verliezen hun job. “We gaan kijken wat we nog kunnen verkopen van de stock en alle winkels moeten leeggemaakt worden”, zegt voorlopig bewindvoerder Thierry Lammar. “Daarnaast willen we ook zo snel mogelijk alles administratief in orde brengen zodat het personeel zich kan aansluiten bij het Fonds voor Sluitingen van Ondernemingen.”

Toch nog toekomst?

Volgens Lammar zijn er nog mogelijkheden om een deel van de winkels een nieuwe toekomst te geven. “Tijdens onze opdracht als voorlopig bewindvoerder was er interesse van 2 à 3 bedrijven die een gedeeltelijke doorstart overwegen. We gaan nu die gesprekken aan en werken aan een toekomstperspectief, maar natuurlijk ligt niet alles in onze handen.”