In de eerste zes maanden van 2013 waren er 9.080 winkeldiefstallen over 812 verkooppunten. Dat zijn er gemiddeld 11 per verkooppunt en opnieuw meer dan in de eerste helft van 2012 (9 per verkooppunt). Dat blijkt uit cijfers van de vzw Preventie&Veiligheid die Unizo kon inkijken.  

Droge voeding blijkt het 'populairst' om te stelen met 5.812 diefstallen, gevolgd door parfum (3.853) en alcohol (2.435). De meeste winkeldiefstallen vinden plaats tussen 16u en 18u, maar ook op de middag blijkt een geliefd moment. De meeste interventies gebeurden op een vrijdag. Ten slotte was maart de drukste maand voor winkeldieven.

Alle gestolen producten samen zijn goed voor  365.402,7 euro over 25.873 goederen, ofwel 14,12 euro per gestolen goed. Volgens Unizo "een aanzienlijk bedrag dat ten koste gaat van het inkomen van de zelfstandigen". Bovendien is dit nog maar "het topje van de ijsberg, want de cijfers zijn maar een beperkt staal. Het gaat hier over cijfers op basis van de 812 verkooppunten die bij de vzw Preventie&Veiligheid zijn aangesloten. "Het totale aantal winkeldiefstallen en het totaalbedrag aan gestolen goederen liggen dus ongetwijfeld nog veel hoger", aldus Unizo. De zelfstandigenorganisatie raadt winkeluitbaters aan om te investeren in beveiliging. Maar ook enkele eenvoudige tips kunnen al veel voorkomen.