In 103 van de 183 winkels in eigen beheer van supermarktketen Delhaize wordt vandaag gestaakt. De vakbonden reageren hiermee op de loonsinleveringen die de directie van het personeel vraagt.

Op de voorbije ondernemingsraad stelde de directie volgens de bonden voor om het brutoloon met 90 euro per maand te verlagen, pauzes niet langer te betalen en een anciënniteitsdag te schrappen. Het personeel reageerde meteen met spontane stakingen in het distributiecentrum in Zellik en het depot in Ninove. De bonden lieten ook weten dat er “zware” stakingen zouden komen dit weekend, en ze hebben woord gehouden.

Vandaag (17 oktober) blijven 103 van de 183 winkels in eigen beheer van Delhaize dicht. Ook de depots in Ninove en Zellik blijven geblokkeerd. Hierdoor kunnen de 550 winkels (vooral zelfstandige AD Delhaizes, Shop&Go’s en Proxy’s) die wel open zijn ook hinder ondervinden.

“Stakingen brengen economische schade toe”

Delhaize zegt de stakingen te betreuren. “Ze brengen onze onderneming grote economische schade toe”, klinkt het.

“We begrijpen dat de aankondiging van het transformatieplan en de mogelijke maatregelen hard aankomen bij onze medewerkers, maar zijn ervan overtuigd dat deze nodig zijn om de toekomst van ons bedrijf te garanderen”, luidt het in een persbericht.