Bij de hoofdzetel van schoenenketen Brantano in Erembodegem worden tot 35 banen bedreigd door een collectief ontslag. Die intentie heeft de directie vandaag aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad, zegt de socialistische vakbond Setca.

Bij de overname van Brantano zouden 30 à 35 van de 83 banen op de hoofdzetel mogelijk sneuvelen. Dat heeft Rita Liebens van de Franstalige socialistische bediendebond Setca gezegd aan persagentschap Belga. “De overnemers hadden gezegd de werkgelegenheid te willen behouden, maar dat is nu niet langer het geval,” zegt ze.

In juni werd al aangekondigd dat de hoofdzetel van Brantano van Erembodegem (bij Aalst) naar Mechelen zou verhuizen. Toen was er nog geen sprake van banenverlies, al was voor de bonden en de directie al duidelijk dat niet iedereen mee zou verhuizen. “We nodigen alle personeelsleden uit om mee te komen, maar snappen dat sommigen de stap niet zullen zetten,” zei mede-overnemer Rens van de Schoor (R&S Retail Group/Miss Etam) toen.

De sales-, administratieve en ICT-afdeling verhuizen medio 2017 naar Mechelen maar de logistieke en transportactviteiten in Erembodegem blijven behouden, weet Liebens.

Begin dit jaar werd Brantano bijna meegesleurd in de val van het Nederlandse moederbedrijf Macintosh. De schoenwinkelketen werd toen van het faillissement gered door Dieter Penninckx (FNG), Wouter Torfs (Schoenen Torfs) en de Nederlander Rens van de Schoor (Miss Etam), die de keten samen overnamen. Onlangs werd het enseigne ondergebracht in de Nederlandse holding R&S Retail.