Een autonome shuttle die acht personen kan vervoeren, heeft maandag voor het eerst in Vlaanderen rondgereden. De première is een samenwerking tussen onder meer de stad Mechelen en VIL, het Vlaamse innovatieplatform voor de logistiek en kadert in een Europees pilootproject.

De elektrische shuttle, een product van het Franse bedrijf EasyMile, rijdt elke werkdag tussen 11 en 18 uur op een traject van 2,5 kilometer (ongeveer een kwartier rijden) in de industriezone Mechelen Noord tot 12 augustus. Alle werknemers of passanten mogen gebruik maken van de shuttle en af- of opstappen bij één van de haltes langs het traject. Tijdens de testings zijn extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo geldt op sommige plekken van het bedrijventerrein een parkeerverbod en staan overal waarschuwingsborden. Aan boord is ook nog altijd een steward aanwezig om in te grijpen in geval van nood.

Bovendien kunnen bedrijven en particulieren postpakketten van bpost afgeven of ophalen aan de shuttle. “Cargo-hitching, zoals het heet, moet extra pakjestransport langs het parcours vermijden en een betere service bieden voor de klant. Je kan namelijk zelf beslissen wanneer je je pakje ophaalt uit het voertuig,” zegt Domien Stubbe, projectleider bij VIL. “Het is de eerste keer dat dit getest wordt in België. We optimaliseren het gebruik van autonome voertuigen, en maken er een haalbare businesscase van.” Het pilootproject van Mechelen en VIL maakt deel uit van het EU ULaadDS-project rond stadslogistiek en het Interreg ART-forum-project rond autonoom transport. Projectpartners zijn bpost, SwipBox, USH, EasyMile, Quares, Mechelen-Noord vzw & Continental.