Cainiao, de logistieke dochter van de Chinese internetreus Alibaba, zal haar Europese draaischijf wel degelijk op de luchthaven van Luik vestigen. Dat bevestigt Terry von Bibra, general manager Europe van Alibaba. Liège Airport zou niet alleen Chinese e-commerce pakjes voor Europa verwerken, maar ook Europese producten besteld door Chinese consumenten.

In een interview met De Tijd en het Laatste Nieuws drukt von Bibra de geruchten over een mogelijke keuze van Alibaba voor Nederland de kop in. Onlangs had de Nederlandse premier Mark Rutte pogingen ondernomen om het prestigeproject voor de neus van zijn collega Charles Michel weg te kapen. Maar von Bibra verklaart: “We gaan door met Luik. Daar zal onze eerste hub in Europa komen. Dat is duidelijk voor ons. Het gaat er niet om of België in polepositie ligt voor die hub, we zíjn er al. Begin november was er al een eerste vlucht tussen Luik en Hangzhou”. Dat gebeurde in het vooruitzicht van Singles Day.

Volgens von Bibra staat nog niet vast wanneer de bouw van het distributiecentrum start. Wel zegt hij dat het een gebouw van 380.000 m² wordt. Dat is het equivalent van 75 voetbalvelden! Voordien was er sprake van een gebouw van 120.000 of 180.000 m².

De directeur van Alibaba in Europa zegt ook dat het logistieke centrum een rol zal spelen in de uitvoer van Europese producten naar China. De middenklasse groeit er en vraagt steeds meer buitenlandse producten, die ze via platformen zoals Tmall koopt. “Wij willen de Europese merken helpen om de Chinese consumenten te bereiken”, zegt hij.

Deze verklaring, alsook de grote omvang van het gebouw, kan erop wijzen dat Luik een draaischijf in beide richtingen wordt. Via dat platform zouden dus niet alleen Chinese goederen ingevoerd worden die in Europa verdeeld worden, maar zouden ook Europese producten naar China vertrekken.