De louis delhaize groep heeft een ‘sale and leaseback’ overeenkomst gesloten voor zijn vastgoedportefeuille in Roemenië met de Oostenrijkse groep Supernova. Hoeveel er werd betaald voor de transactie is niet duidelijk. 

Supernova, een onderneming die gespecialiseerd is in de ontwikkeling en het beheer van winkelvastgoed in verschillende Oost-Europese landen, wordt eigenaar van zes Cora-hypermarkten en aangrenzende winkelcentra in Roemenië. Al belet die overname louis delhaize niet om actief te blijven in het land. "De sale and leaseback-operatie opent een nieuw hoofdstuk in de activiteiten van Cora, omdat het ons de mogelijkheid geeft om ons te concentreren op de ontwikkeling van de operationele kant van het bedrijf", aldus Thierry Destailleur, CEO van Cora Roemenië. "We hebben deze beslissing genomen na een zorgvuldige evaluatie van de vastgoedactiva van de groep in Roemenië en we zien dit als een belangrijk voordeel voor onze toekomstige lokale ontwikkeling.”

Heroriëntering op Frankrijk, België en Luxemburg

Galimmo Real Estate, de vastgoedonderneming die nu 60 winkelcentra exploiteert naast de Cora-hypermarkten in Frankrijk, België en Luxemburg, kondigde van haar kant een heroriëntering van haar activiteiten in deze drie landen aan. "Deze verkoop in Roemenië markeert de heroriëntering van de activiteiten van Galimmo Real Estate op haar twee strategische regio's, Frankrijk en Belux,”, aldus haar algemeen directeur Maël Aoustin. "Wij zullen ons dynamisch beheersbeleid van activa voortzetten dat erop gericht is de aantrekkelijkheid van onze 60 winkelcentra die in deze twee regio's gelegen zijn en 95% van de waarde van ons platform vertegenwoordigen, te ontwikkelen en te ondersteunen.” Ofwel een patrimonium dat zo’n 1,1 miljard waard was op 30 juni 2021.