Lidl gaat vanaf volgend jaar ook in België legeieren van Kipster aanbieden, "de meest dier-, milieu- en mensvriendelijke legboerderij ter wereld”. Een belangrijke stap volgens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts: "De hele sector zal immers pas de omslag naar meer dierenwelzijn maken als genoeg consumenten eisen dat elk vermijdbaar dierenleed ook effectief vermeden werd tijdens het productieproces".

24.000 leghennen, drie keer minder dan in een gemiddeld kippenbedrijf, lopen in een binnentuin met frisse lucht, daglicht, boompjes en struiken rond. Geen gestreste leghennen, maar kippen die na het leggen van hun eitje de hele dag binnen en buiten rond de boerderij kunnen lopen, net zoals vroeger. De architecten van Kipster in Nederland vertrokken bij de bouw van hun kippenboerderij zoveel mogelijk vanuit de wensen en verlangens van de kippen zelf. "Het resultaat is de meest dier- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld", aldus het bedrijf. Vorig jaar opende de eerste boerderij in Venray, een uurtje rijden van de Belgische grens. De boerderij en het idee erachter kon het afgelopen jaar op zoveel lovende reacties en belangstelling uit het buitenland rekenen, dat Kipster nu gaat uitbreiden. Volgend jaar opent een exacte kopie van de legboerderij in ons land.

Het concept van Kipster is niet om zoveel mogelijk eieren te produceren tegen een zo laag mogelijke prijs, maar om eieren te produceren met respect voor dier, natuur en mens. Naast de ruime tuinen en goede verzorging van de kippen, is Kipster ook volledig klimaatneutraal. Met meer dan duizend zonnepanelen zorgen ze voor hun eigen stroom. Zelfs de verpakking van de eitjes is geheel afbreekbaar en kan bij het GFT-afval.

“Vroeger scharrelden kippen rond op het erf en aten ze wat ze tegenkwamen. Daar wilden we opnieuw naar streven. We gebruiken geen landbouwgrond voor voer, maar maken goed voer van etensresten uit bakkerijen om verspilling tegen te gaan. Alle kippen op onze boerderij zijn trouwens ook wit en leggen witte eieren. Die zijn beter voor het milieu dan kippen die bruine eieren leggen, want ze hebben veel minder voer nodig", vertelt Ruud Zanders, mede-oprichter van Kipster.

Meer dan biologische eieren

De kippen leggen in totaal zo’n 7,5 miljoen eieren per jaar en zullen exclusief aangeboden worden door Lidl. Dat deed de hard discounter al eerder in Nederland. De hard discounter belooft bovendien ook om de eieren aan een faire prijs aan te bieden. "Ook al gaan de Kipster-eieren voorbij de normen van bio-eieren, toch zullen ze niet duurder zijn dan de biologische eieren die je koopt bij Lidl", klinkt het. 

“Lidl verkoopt de Kipster-eieren nu al een jaar in Nederland. We waren zo gecharmeerd door dit innovatieve project dat we de gesprekken over een boerderij in België al snel hadden opgestart”, verklaart Isabelle Colbrandt, woordvoerster bij Lidl. “De bedrijfsfilosofie van Kipster past helemaal in de duurzaamheidsstrategie van Lidl. De stal heeft bovendien ook een educatieve functie want iedereen kan ze bezoeken. We willen consumenten zo laten zien hoe en waar hun eten wordt geproduceerd."

“Keuze voor de consument”

Voor de nieuwe boerderij wordt naar Limburg en West-Vlaanderen gekeken. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts reageert alvast zeer positief:“Ik steun elk initiatief dat werk maakt van meer dierenwelzijn. Het is belangrijk dat consumenten kunnen kiezen voor producten van dieren die goed behandeld zijn. De hele sector zal pas de omslag naar meer dierenwelzijn maken als genoeg consumenten eisen dat elk vermijdbaar dierenleed ook effectief vermeden werd tijdens het productieproces”.