Alle lichtbronnen krijgen vanaf 1 september het nieuwe label. Toch zullen lampen die voor 1 september van dit jaar aan detailhandelaars geleverd werden nog tot 28 februari 2023 verkocht worden met het oude etiket. Bij de online winkels moet het nieuwe label meteen ingevoerd worden, met een marge van 14 dagen die ingaat vanaf 1 september. 

Welke veranderingen?

Er komt een label met een nieuw uitzicht met nuttige informatie over de verpakking van het product en gegevens die niet op de verpakking te vinden zijn, zullen beschikbaar zijn op basis van de Europese gegevens die toegankelijk zijn voor het publiek (EPREL). Het label is ook strikter als het gaat over de gebruikte schalen omdat de ‘+’ verdwijnt. Producten die in de meest gunstige energieklasse zitten, kunnen op die manier vanaf nu in de categorie B, C of lager zitten, hoewel ze niet noodzakelijk minder goedkoop zijn. Zoals de consumentenorganisatie zegt: “Voor de consument gaat het om een grote verandering, vandaar ook de behoefte om hem goed te informeren. De EU heeft de lat heel hoog gelegd om fabrikanten te verplichten producten te maken die nog efficiënter zijn in energieverbruik. Superefficiënte producten die in de klasse A gecatalogeerd worden, zijn nog zeldzaam.”

Bij verlichtingsproducten vermeldt het nieuwe label informatie over de kleur, de mogelijkheid om het licht te dimmen, de gemiddelde levensduur en andere eigenschappen over de kwalieit, zoals kleurweergave en schittering. Lichtbronnen die op de markt gekomen zijn voor 1 september 2021 en die met het oude A+ of A++ label voorzien zijn, kunnen nog tot 28 februari 2023 met ecocheques aangekocht worden. Producten met het nieuwe label kunnen met ecocheques gekocht worden als ze klasse A, B, C of D hebben. Voor de verschillende producten die een nieuw label kregen sinds maart 2021 (te weten diepvriezers, koelkasten, wijnkoelkasten, droogkasten, vaatwssers, televisietoestellen en schermen) kunnen winkeliers de verkoop met de oude etikettering verder zetten tot 30 november 2021 als de producten voor 1 november vorig jaar geleverd werden.