Sinds zondagavond blokkeren de landbouwers de distributiecentra van Colruyt in Halle en Ghislenghien en sinds vandaag de installaties van Lidl. De beweging zou zich kunnen verspreiden naar Zellik (Delhaize) en Nivelles (Carrefour).

Landbouwers zijn vastbesloten om hun werk voort te zetten tot meerdere dagen. De huidige blokkering zou snel enkele miljoenen euro’s kunnen kosten aan de distributeur. Indien de actie wordt voortgezet, zal er binnen de 24 uur een gebrek zijn aan groenten en fruit, water en verfrissende dranken en in binnen de 48 uur aan de meeste zuivelproducten,vlees enz...

"Dit schaadt niet alleen onze omzet, maar vormt vooral een aanval tegen ons ", zegt CEO Luc Rogge. "Dit is een afpersing, diefstal, bedreiging en belemmering van de vrijheid van verkeer. (...) Aan de andere kant, begrijp ik de landbouwers: de sector is in moeilijkheden en velen worden bedreigd door een faillissement. Voor hen is het een kwestie van overleven."

Door de distributie aan te vallen geven de demonstranten het idee dat de oorzaak van het probleem bij de distributeurs ligt die een buitensporige marges zou nemen. De aard van het probleem is heel anders: de echte crisis van overproductie kan slechts worden opgelost door een breed overleg met alle belanghebbenden in de sector en de Europese autoriteiten.