Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) gaat Albert Heijn tekst en uitleg vragen over haar prijzenbeleid. Dat heeft hij gezegd naar aanleiding van de ongerustheid bij de landbouwers over een prijzenslag in de supermarkten.

Afgelopen week uitten Vlaamse land- en tuinbouwers hun ongerustheid over de druk die Albert Heijn op de andere supermarkten zet. “Er is ongerustheid bij de landbouwers. Ze vrezen dat als Albert Heijn nog meer groeit, we in een neerwaartse spiraal zullen terechtkomen. Leveranciers worden onder druk gezet door de warenhuizen om hun prijzen te verlagen, en ze durven niet weigeren uit schrik afzet te verliezen”, zei Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) maandag in De Standaard. 

Peeters (die ook minister van Landbouw is), wijst erop dat de problematiek zich situeert in een spanningsveld waarbij het belang van de consument, die voor een lage prijs kwalitatieve producten eist, in conflict komt met de verwachtingen van de landbouwer, die een correcte prijs wil voor zijn producten. 

Hij zegt wel Albert Heijn te zullen uitnodigen voor een gesprek over hun prijzenbeleid, en te vragen waarom ze de gedragscode tussen retailers niet lijkt te volgen. Peeters zou ook de problematiek aankaarten bij federaal minister van economie Johan Vande Lanotte (SP.A). 

Lees ook: Albert Heijn doet prijzen in de buurt 2% dalen