Na PostNL vorige week is de sociale inspectie woensdag bij een andere pakketbezorger, GLS, binnengevallen. Er werden inbreuken vastgesteld in het magazijn in Puurs, dat meteen werd verzegeld.

Volgens arbeidsauditeur Gianni Reale werden er al snel een veertigtal overtredingen ontdekt, vergelijkbaar met die van PostNL. Dat meldt VRT Nieuws. Het ging om 33 overtredingen op het vlak van deeltijdswerk, 5 gevallen van zwartwerk, en één werknemer zonder verblijfsvergunning. Omwille van het grote aantal inbreuken en het feit dat GLS al eens gedagvaard werd voor sociale fraude, werd het depot van Puurs meteen verzegeld. Door deze beslissing worden er vertragingen verwacht bij de bezorging van pakketen, wat ook een impact zal hebben op Sinterklaas, dat er binnenkort aankomt. 

Pakjesbezorgers onder vuur

De sociale inspectie houdt pakjesbezorgers al een tijdje in het vizier.  Afgelopen maandag zijn bij een inval in verschillende depots van PostNL tientallen gevallen van sociale fraude aan het licht gekomen. Onderaannemers zouden zelfs kinderen van 13 en 14 jaar hebben tewerkgesteld. Naar aanleiding van deze informatie heeft Ikea België de stopzetting van de samenwerking met PostNL aangekondigd. Dinsdag werd een DPD-depot in Lummen het voorwerp van een verrassingsbezoek van de sociale inspectie. Ook hier werden overtredingen vastgesteld. De hevige concurrentie in de sector zet de leveringsbedrijven ertoe aan gebruik te maken van onderaannemers en freelancers om de kosten laag te houden. Dat zorgt voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van bpost, dat alleen met vaste werknemers werkt. Het kabinet van de minister van Post, Petra De Sutter, werkt momenteel aan de ontwikkeling van een wettelijk kader dat het mogelijk moet maken de sociale en ecologische voorwaarden voor de hele sector te harmoniseren.