Standaard Boekhandel verwelkomt in maart zijn nieuwe CEO, Carl Lenaerts, huidig country operations manager Belux bij Kinepolis. Hij moet helpen om de boekenverkoop terug op te krikken.

Carl Lenaerts, 51 jaar en huidig country operations manager Belux bij Kinepolis, wordt vanaf maart 2022 de nieuwe CEO van Standaard Boekhandel. Nochtans heeft de topman geen ervaring in de boekensector. Voor zijn 11-jarige loopbaan bij de Kinepolis Group was Carl Lenaerts korte tijd actief als head of business development bij Club Brugge, daarnaast werkte hij 11 jaar bij de bank Dexia.Dat Carl Lenaerts uiteindelijk de nieuwe topman wordt bij de grootste boekenverkoper van Vlaanderen is volgens huidig CEO Frans Schotte te danken aan zijn klantgerichte aanpak, zijn bakken ervaring en zijn manier van werken. 

De komst van Carl Lenaerts moet helpen om het bedrijf terug op de rails te krijgen. Standaard Boekhandel ging in 2019 namelijk voor het eerst in het rood sinds de jaren 80: zo klokte het nettoverlies van het bedrijf af op 6.000 euro op een omzet van 205 miljoen euro. Vorig jaar liep dat verlies nog op tot 1,2 miljoen euro, maar dit jaar is er beterschap op komst zo benadrukt Schotte in De Tijd. Volgens hem zou de omzet 10 tot 15 miljoen euro hoger liggen en zou er opnieuw nettowinst zijn. Concreet zou de nieuwe topman zich in een eerste fase vooral richten op de Standaard Boekhandel-winkels. Voorzitter Frans Schotte zou de komende drie jaar de Club-winkels voor zijn rekening nemen. Die zijn vooral aanwezig in Brussel en Wallonië.