Kinepolis neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot MJR Digital Cinemas over. Daarvoor telde het bedrijf ruim 137 miljoen euro neer. Dankzij deze overname kan de groep zijn veroveringstocht in Noord-Amerika verderzetten. 

Kinepolis heeft zijn Amerikaanse sectorgenoot MJR Digital Cinemas overgenomen voor 137,2 miljoen euro. Dat maakte de groep vandaag bekend. Het bedrijf dat in Michigan actief is, heeft in totaal zo’n 10 bioscoopcomplexen in zijn bezit, goed voor 164 schermen en 20.000 zitplaatsen. Vorig jaar wist de Amerikaanse bioscoopgroep nog 6,2 miljoen bezoekers te trekken waardoor het een omzet van 81,2 miljoen dollar kon draaien (omgerekend zo'n 74,1 miljoen euro). In totaal werken er zo’n 815 mensen. 

Concreet krijgt Kinepolis 7 van de 10 bioscopen volledig in zijn bezit, de drie andere cinema’s moet het bedrijf huren. MJR Digital Cinema heeft in totaal drie megaplexen met elk 20 zalen, vijf bioscopen met 16 zalen, één met 14 zalen en één met 10 zalen. Alle zalen zijn voorzien van 5.1 digital surround sound en twee complexen beschikken over een ‘EPIC experience’ auditorium, waar 4K-projectie wordt gecombineerd met Dolby Atmos-geluid. Bovendien zijn de meeste bioscopen uitgerust met verstelbare zetels, iets wat ook erg populair is in Canada. 

“De overname van MJR past perfect in wat we nastreven inzake expansie : geografisch sluit het aan bij Canada, het betreft uitsluitend multi- en megaplexen en we verwerven een belangrijke vastgoedpositie”, reageert Eddy Duquenne, CEO Kinepolis Group. “Wat mij bovenal enthousiasmeert is hoe uitnodigend het huidige MJR-team is om Kinepolis’ managementvisie en klantenconcepten te implementeren in de MJR-bioscopen.”

Deze overname is een belangrijke stap binnen de expansiestrategie van Kinepolis. Zo zet de groep immers zijn eerste stappen op de Amerikaanse markt en kan het zijn veroveringstocht van Noord-Amerika verder zetten. Anderhalf jaar geleden nam de Belgische groep immers ook al zijn Canadese sectorgenoot Landmark Cinemas over. Daar heeft de groep in totaal zo’n 44 bioscopen in handen.

Kinepolis zal MJR verder uitbaten onder de bestaande merknaam. De bioscoopgroep zal verder worden aangestuurd door het huidige management, dat bij de integratie ondersteund zal worden door het Europese Kinepolis-team evenals het Canadese Landmark-team.

Belangrijk detail: de overname moet wel nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten, al verwacht Kinepolis dat de transactie tegen eind oktober rond zou moeten zijn. 

Ter herinnering, Kinepolis heeft in totaal zo’n 97 cinema’s in handen, waaronder 53 in de Benelux, Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Polen, en 44 in Canada. De cinema’s tellen 844 schermen en meer dan 175.000 zitplaatsen. Het Belgische bedrijf stelt 3.800 mensen te werk.