De Nederlandse financieel dienstverlener Marshoek heeft berekend welke besparing op de loonkosten kan gerealiseerd worden indien supermarkten geen kassa’s meer zouden hebben. Hij komt uit op maximaal 20%.

Marshoek deed die oefening nadat de online retailer Amazon onthulde dat hij in Seattle bezig is met het ‘Amazon Go’-proefproject. Het draait rond kleine fysieke winkels waar de klanten dankzij een app niet meer moeten aanschuiven aan de kassa. Alles wat de klant uit de rekken neemt (of teruglegt) wordt aan de hand van sensoren en camera’s vastgesteld. Wanneer hij de winkel verlaat, gaat de aankoopsom automatisch van zijn rekening, zonder dat er een kassa aan te pas komt.

Volgens Marco Mulder, manager retailconsultancy bij Marshoek, zou de besparing op de loonkosten van een kassaloze supermarkt tot maximum 20% bedragen waar het gaat om kassa-afhandeling. ”De loonkosten in supermarkten bedragen nu gemiddeld 7,7%. Zonder kassa’s zou dat percentage dalen naar 6,1%”, zei hij aan Distrifood.

 

Andere taken

Maar, zo zegt Mulder, dit percentage zou in de praktijk wel lager uitvallen, omdat de kassiersters in een supermarkt meer doen dan alleen producten scannen. “Zij is vaak ook aanspreekpunt en gastvrouw in de winkel. Ook zullen, net als bij zelfscan nu, controles worden ingebouwd. Ik ga ervan uit dat een deel van die taken in de Amazon-achtige constellatie zal terugkomen en daarmee dus ook een deel van de kosten”, zegt hij.

Eerst in de stad

Volgens Mulder zouden kassaloze eerst in de steden worden geïntroduceerd. In de grote supermarkten zal een invoering van dat idee wat langer duren, zegt hij. Zij redenering is dat zowel de consumenten als de retailers eerst aan het idee moeten wennen en er vertrouwen in krijgen. Dat gaat sneller bij kleinere en overzichtelijke transacties, wat het geval is in stadssupermarkten . “Bovendien komt in de kleinere stadssupers wat vaker de groep consumenten die dit soort innovaties wat sneller accepteert”, zegt hij.