Jumbo zet zijn veroveringstocht voort in België en komt aanzetten met nieuwe winkels. Zo komt er een nieuwe vestiging in Heusden-Zolder en zou ook Roeselare er mogelijk een Jumbo-winkel bij krijgen. Toch loopt niet alles van een leien dakje: zo werd de vergunning voor Gent-Noord geweigerd. Dat schrijft Het Nieuwsblad. 

Dat Jumbo grootse plannen had voor België, wisten we al. Maar nu bewijst de retailer dat het zijn veroveringstocht serieus neemt door enkele nieuwe steden toe te voegen aan zijn lijstje. De eerste gelukkige is Heusden-Zolder. In april vorig jaar deden er al volop geruchten de ronde dat de keten daar zou neerstrijken, maar dat nieuws wordt nu dus officieel bevestigd. Het schepencollege van de stad heeft immers de bouwvergunning van het nieuwe pand eind vorige week goedgekeurd.

Concreet zal de nieuwe winkel neerstrijken in de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder. Daar zal het de vestiging van bouwmarkt Thielens vervangen, dat met de grond gelijk wordt gemaakt. In de nieuwbouw, die bestaat uit drie verdiepingen, zal Jumbo neerstrijken op de eerste verdieping. Boven de winkel komen er 18 appartementen en ook een ondergrondse parking is voorzien. 

Door de komst van Jumbo, wordt de druk in de Koolmijnlaan flink opgedreven. Er zijn immers al 4 andere supermarktketens (Aldi, Lidl, Carrefour Market en Erpa) aanwezig.

Roeselare?

Heusden-Zolder is niet de enige stad waar Jumbo wil intrekken. Ook Roeselare staat op het verlanglijstje van de keten. Hoewel de vergunningsaanvraag pas is ingediend en het dus ook niet zeker is of de keten er effectief zal komen, zou het nieuwe pand volgens Het Nieuwsblad neerstrijken op de Diksmuidsesteenweg. Daar zou het voormalige pand van drukkerij Crea gesloopt worden om er plaats te maken voor 2 nieuwe winkels. Een van die panden zou mogelijk worden ingenomen door Jumbo. Het zou gaan om een pand van 2.000 m2. Daarnaast zouden er ook 208 parkeerplaatsen en 143 fietsenstallingen voorzien zijn. 

Of de winkel er echter echt zal komen, valt nog afwachten. Sommige bewoners zouden zich immers grote zorgen maken over de mogelijke drukte aan het kruispunt van de Schierveldestraat met de Diksmuidsesteenweg en zouden mogelijk dus een gevaar kunnen betekenen voor de nieuwe winkel. 

Geen vergunning voor Gent

Gent heeft dan weer minder geluk. Het schepencollege van de stad heeft vorige week de bouwvergunning voor een nieuw filiaal in het noorden van gent, meer bepaald op de commerciële site in de Vliegtuiglaan bij de R4, geweigerd. De supermarktketen zou er neerstrijken naast Weba en Decathlon.

Dat er nu toch geen Jumbo-winkel komt in Gent, komt vrij onverwacht. Vorige maand liet de stad zich immers nog enthousiast uit over de komst van een nieuwe winkel. Naar verluidt zouden problemen met de vergunningsaanvraag aan de basis van het probleem liggen. De laad- en loszone van de winkel ligt immers op een bouwvrije strook, waar wettelijk niet gebouwd mag worden. Daarnaast ontbrak ook de archeologienota, vond de stad het nieuwe pand “te ruimteverslindend”, en is de uitbreiding van de parking in strijd met de klimaatdoelstellingen. 

Toch betekent de weigering van de bouwvergunning niet dat Jumbo zijn plannen in Gent nu helemaal moet opbergen, integendeel. De stad benadrukt dat de keten zijn aanvraag moet herzien en mogelijk op termijn toch nog zijn vergunning kan verkrijgen.