Vrijdag meldde de Inter IKEA groep een sterke stijging van de omzet voor het boekjaar 2023, die gepaard ging met een verdubbeling van de nettowinst. "Deze solide resultaten zullen Ikea in staat stellen zijn prijzen te verlagen", kondigde het bedrijf aan.

Inter Ikea Group, het bedrijf dat de franchisewinkels van Ikea bevoorraadt, behaalde in zijn boekjaar 2023 (september 2022 tot augustus 2023) een omzet van €29,1 miljard. Dit resultaat, dat groothandelsverkopen aan Ikea-winkeliers, franchisefees en detailhandelsverkopen van de winkel in Delft omvat, is aanzienlijk hoger dan de €27,6 miljard die in 2022 werd geboekt. Daarnaast steeg de nettowinst van Inter Ikea naar €1,6 miljard, vergeleken met €700 miljoen een jaar eerder. "Toen de kosten begonnen te dalen (tegen het einde van het boekjaar, noot van de redactie), konden we voor het eerst sinds de pandemie de groothandelsprijs voor Ikea-winkeliers verlagen en tegelijkertijd onze brutomarge herstellen", aldus Martin van Dam, CFO van Inter IKEA. "We zijn erg blij dat deze ontwikkeling zich in het boekjaar 2024 voortzet. Dit zou producten betaalbaarder moeten maken voor Ikea-klanten en de volumegroei moeten ondersteunen."

In zijn persbericht wijst Inter Ikea erop dat zijn algemene financiële prestaties nauw verbonden zijn met de prestaties van de detailhandelsomzet van Ikea-franchisenemers, die in boekjaar 2023 €47,6 miljard bedroeg, een stijging van 6,6% (+7,3% na aanpassing voor wisselkoerseffecten) ten opzichte van 2022. Inter Ikea Group is de holding die de intellectuele eigendom van het Ikea-merk controleert, evenals verschillende entiteiten (Inter Ikea Systems, Ikea Supply, Ikea Industry, Ikea of Sweden, enz.) die Ikea-franchisenemers bevoorraden. Er zijn een dozijn Ikea-franchisenemers over de hele wereld, waarvan de grootste de Ingka Group is, die alleen al de meeste winkels controleert.