Sinds 1 januari 2020 vind je geen plastic wegwerpproducten meer in het Ikea-assortiment. Dat was een bewuste stap van de meubelketen om zo tegen 2030 enkel nog gerecycleerd of hernieuwbaar plastic in het Ikea-assortiment en verpakkingen te gebruiken. 

Ikea ziet het groots: de meubelgigant wil tegen 2030 klimaatpositief zijn en enkel nog hernieuwbare en gerecycleerd plastic gebruiken in het assortiment en de verpakkingen. Op die manier wil het bedrijf bijdragen aan een circulaire economie. In de voorbije tien jaar wist de keten zijn plastic gebruik in verpakkingen van 12 naar 6% terug te dringen, met als doelstelling dit tot 3% te verminderen tegen 2030. Het plastic dat nog gebruikt zal worden voor verpakkingen zal dan enkel nog van biologische oorsprong zijn.

De inzet voor duurzamer plastic maakt deel uit van de ambities om Ikea-producten op basis van circulaire design principes te ontwerpen tegen 2030: gemaakt om hergebruikt, versteld, verkocht of gerecycleerd te kunnen worden, met zo weinig mogelijk afval als resultaat.  “Ikea wil een positieve impact hebben op mensen en onze planeet.” legt Caroline Gastaud, Sustainability Manager bij Ikea België, uit. “We willen bijdragen aan een wereld met minder afval door zelf een bijdrage te leveren en ook mensen te inspireren. Met onze omvang kunnen we duurzaamheid als een betaalbare en eenvoudige keuze aanbieden voor vele mensen. Wegwerpplastic bannen is één van de vele stappen die we nemen in de juiste richting.”

Duurzame alternatieven

De TOMAT plantenspuit is gemaakt van gerecycleerd plastic. Daarvoor wordt onder andere plastic verpakkingsfolie uit de afvalcontainers van de winkels en distributiecentra verzameld en omgebouwd. 

Sinds het begin van dit jaar zijn er bij Ikea België geen rietjes, borden, bekers, hondenpoep-, diepvries- en vuilniszakken uit wegwerpplastic meer te vinden in het assortiment. De overschotten van producten uit wegwerpplastic werden verzameld en zullen in samenwerking met Renewi worden gerecycleerd.

Om de wegwerpplastic producten te compenseren, voert de meubelketen progressief duurzame alternatieven door in zijn restaurants en bistro’s. Zo zijn de alternatieven gemaakt van papier uit duurzaam beheerde bossen en met een coating van bioplastic gemaakt van rietsuiker. Bovendien gaat Ikea nog een stapje verder door te werken aan een volledig plasticvrije oplossing.

En daar stopt het niet: in april lanceert Ikea in ons land zijn MUSSELBLOMMA-collectie die bestaat uit gerecycleerd plastic uit de Middellandse Zee verzameld door Spaanse vissers. De collectie bestaat uit een tote bag, twee kussenhoezen en een tafelkleed en werd ontworpen door de Spaanse designer Inma Bermudez die ook haar inspiratie uit de oceaan haalde. 

Ook de ISTAD hersluitbare, plastic zakjes bestaan vanaf nu uit bioplastic.

Leuk weetje: om zijn ambities rond plastic voor 2030 in de kijker te zetten, werkt de meubelketen in ons land samen met cartooniste Eva Mouton. In haar tekeningen vertaalt de illustratrice hoe de meubelketen duurzame oplossingen biedt voor het dagelijkse leven.