Ikea start vanaf 2020 een pilot voor het verhuren van meubels in 30 markten, waaronder België. De test komt er na een consumentenonderzoek rond circulaire economie. Een initiatief dat nog uitgebreid aan bod zal komen tijdens de lezing van Caroline Gastaud, head of sustainability bij Ikea, tijdens de Re-sharing Economy sessie van Gondola Society op 24 april.

In overeenstemming met de ambitie van Ikea om circulair en klimaatpositief te worden tegen 2030, neemt de onderneming initiatieven die een circulair bedrijfsmodel ondersteunen. Zo heeft Ikea in 2018 8,7 miljoen Ikea-producten herverpakt voor herverkoop, en heeft Ikea meer dan 1 miljoen bestellingen van onderdelen verwerkt om producten te repareren. Bij Ikea België werden in totaal zo'n 4.908 reserveonderdelen bezorgd aan klanten in 2018.

“Een leasingaanbod testen is een van de manieren waarop we onszelf uitdagen om betaalbaarder, toegankelijker en duurzamer te worden voor onze klanten. Klimaatverandering en niet-duurzame consumptie behoren tot de grootste uitdagingen van onze maatschappij. Dit initatief is het bewijs dat wij hard werken aan onze visie om een beter dagelijks leven mogelijk te maken voor zo veel mogelijk mensen”, verduidelijkt Jesper Brodin, CEO, Ingka Group.

Consumentenonderzoek rond circulaire economie

In een consumentenonderzoek dat de Ingka Group heeft uitgevoerd werd geluisterd naar het perspectief van de consument over een meer duurzame manier van wonen. Er werd ook gekeken naar hoe voorwerpen in huis worden gehaald, een plaats krijgen thuis en worden doorgegeven. Inmiddels werden tests en verkennend onderzoek reeds opgestart in Nederland, Zweden, Zwitserland en Polen. Ikea wil namelijk een leasingaanbod ontwikkelen dat gebaseerd is op een abonnement. Dit stelt het bedrijf in staat eigenaar te blijven van de producten waardoor hergebruik van producten zo veel mogelijk gestimuleerd wordt voordat het materiaal en de onderdelen aan het einde van de levenscyclus worden gerecycleerd.

“We weten uit ons onderzoek dat het gedrag van mensen evolueert, net als de relatie tot hun spullen. Nu we steeds vaker kleiner wonen en mensen zich meer bewust zijn van hun impact op de planeet, zoeken ze naar manieren om verspilling tegen te gaan en de levensduur van hun spullen te verlengen. Dit biedt een enorme kans om onze kennis over het leven thuis te koppelen aan ons engagement voor duurzaam leven op een manier die relevant is voor onze klanten wereldwijd”, aldus Pia Heidenmark Cook, Chief Sustainability Officer, Ingka Group.

“De testen zullen ons helpen verder te bouwen op wat we geleerd hebben over de behoeften van onze klanten en op onze ervaringen in diverse markten. We zijn ervan overtuigd dat ze een nieuw aanbod voor klanten mogelijk zullen maken en duurzame groei zullen stimuleren”, gaat ze verder.

Re-sharing Economy sessie

Wilt u meer weten over het verhuren van meubels bij Ikea? Kom dan naar de Re-sharing Economy sessie van Gondola Society op 24 april. Caroline Gastaud, head of sustainability bij Ikea, zal er namelijk meer uitleg geven over het nieuwe concept.

Schrijf u hier snel in!