Ikea opent dit jaar nog een winkel waar het tweedehandsmeubels verkoopt. De meubels worden zodanig vernieuwd en opgefrist dat ze zo goed als nieuw zijn. Ikea wil tegen 2030 zijn businessmodel helemaal laten aansluiten op de circulaire economie.

"Min of meer de helft van de Belgische bevolking koopt af en toe tweedehandsartikelen. Om die reden is er volgens mij een groot potentieel te ontginnen in die markt", zei Anne-Clotilde Picot, business development and innovation manager bij Ikea op Gondola Days. Het is om die reden niet verbazend dat Ikea dit jaar in Zweden zijn eerste tweedehandswinkel opent. ReTuna, zoals de winkel heet, opent in Eskilstuna, een stad in de buurt van Stockholm, en zal tweedehandsmeubelen aanbieden die vernieuwd werden. De winkel zal bevoorraad worden door beschadigde en herstelde meubelen en interieurspullen van een Ikea winkel in de buurt. De winkel zal deel uitmaken van het eerste commerciële winkelcentrum ter wereld dat draait rond tweedehands. 

Ikea verhuurt al meubelen

Ikea wil stapsgewijs overschakelen naar een circulaire economie. "Wanneer we onze duurzame ontwikkelingsdoelstellingen willen halen, moeten we onszelf in vraag stellen en onze ideeën in praktijk omzetten", aldus Jonas Carlehed, directeur duurzame ontwikkeling bij Ikea Zweden. De Zweedse onderneming wil wereldwijd de gemiddelde ecologische voetafdruk per product met 70% verminderen. Ikea begon eerder al met het verhuren en recycleren van meubelen, daarmee inspelend op de kritiek dat zijn model, gebaseerd op goedkope producten in kits, tot overconsumptie en verspilling leiden. 

 

Neem deel aan het seminarie over circulaire economie

Op donderdag 22 october organiseert Gondola Academy een seminarie over circulaire economie en de tweedehandsmarkt. Meer weten over de tweedehandsmarkt en de businessmodellen van de toekomst?

Klik hier!