De Zweedse meubelketen Ikea gaat zijn eerste winkel in een stadscentrum openen. De Ikea Citystore opent op 30 juni de deuren in Hamburg.

De warenhuizen van Ikea bevinden zich normaal gezien altijd buiten de stad. Met de Citystore in Hamburg waagt de meubelgigant zich voor de eerste keer in het centrum van een stad. En dan nog in een verkeersvrije winkelzone. Naar verwachting 50% van de klanten zal daarom met het openbaar vervoer, de fiets of te voet komen winkelen.

Voor wie zonder wagen komt, gaat Ikea gaat volgens Reuters verschillende alternatieve leveringsmethoden testen zoals het gratis gebruik van stevige winkelwagentjes, autodelen, leveringstaxi’s, fietskoeriers of pick-up points. Voor wie snel wat kleine spullen van het gelijkvloers nodig heeft wordt het ook mogelijk om de winkel binnen en buiten te gaan zonder alle showrooms te moeten doorkruisen.

Met zijn 18.000 vierkante meter winkeloppervlakte zal de Citystore 20% kleiner zijn dan een doorsnee Ikea warenhuis. Toch is de winkel zo ingedeeld dat heel de Ikea-collectie in de stadswinkel past. De Citystore heeft wel vier verdiepingen.