PostNL wil in de loop van het jaar tussen de 200 en 300 voltijdse equivalenten schrappen, maakte het Nederlandse postbedrijf maandag bekend. Dit is een kostenbesparende maatregel in een context die wordt bemoeilijkt door een galopperende inflatie en dalende pakketvolumes.

"2022 is een jaar gebleken waarin we snel veranderende en turbulente omstandigheden hebben genavigeerd", legde PostNL CEO Herna Verhagen uit. "Met uitdagende omstandigheden die naar verwachting tot in 2023 zullen aanhouden, is het essentieel om te investeren in het verder versterken van onze fundamenten en het veiligstellen van onze positie in een dynamische en zeer concurrerende markt." Onder de uitdagingen van vorig jaar noemde de leidinggevende de recordinflatie en het dalende consumentenvertrouwen, evenals het feit dat "de pakketvolumes onder druk stonden door de impact van de economische ontwikkelingen op de consumentenbestedingen, maar ook door overcapaciteit in de markt."

Daarom kondigde het postbedrijf maandag een kostenbesparingsplan aan, te beginnen met het schrappen van 200 tot 300 voltijdse equivalenten (VTE's) en andere indirecte kostenmaatregelen, vooral bij de pakketbezorging. In totaal moeten de kostenbesparingen PostNL in staat stellen 20 miljoen euro te besparen in 2023, 25 miljoen euro in 2024 en 30 miljoen euro per jaar vanaf 2025. "Rekening houdend met de voordelen van alle maatregelen, inclusief de aanvullende plannen die vandaag zijn gepresenteerd, zal vanaf 2024 een versnelling van de prestaties zichtbaar zijn en dit moet verder worden ondersteund wanneer het economische klimaat begint te verbeteren", concludeerde Herna Verhagen.