Okay Compact opent binnenkort zijn vijftiende winkel en moet daarom van paritair comité veranderen, meldt De Tijd. Dat houdt onder andere in dat de werknemers loonopslag krijgen.

Met de opening van een vijftiende winkel wordt Okay Compact te groot voor zijn huidige paritair comité (pc) 201, waartoe kleine startende ketens en zelfstandige supermarkten behoren. Het moet nu overgaan naar pc 202, dat hogere lonen en premies voor vroeg, laat en weekendwerk verzekert. Het nieuws valt net nadat Delhaize aankondigde dat het naar een franchisesysteem zal overgaan en daarmee het omgekeerde doet: van pc 202 stapt het over naar pc 201.

Colruyt gebruikt de gelegenheid om te vragen voor vereenvoudiging van de paritaire comités. Momenteel bestaan er vijf verschillende, maar volgens de woordvoerster van Colruyt, Silja Decock, moeten ze bijgeschaafd worden door het snel evoluerende retaillandschap. “Vandaag zijn vijf verschillende paritaire comités gangbaar. We zijn ervan overtuigd dat dat vereenvoudigd kan worden, waardoor er geen oneerlijke concurrentie tussen de retailers kan ontstaan voor de loons- en arbeidsvoorwaarden. Dat zal zowel de retailers als de vele medewerkers ten goede komen”, zegt ze in De Tijd.

De aankondiging steekt fel af tegen het nieuws dat Delhaize 128 winkels wil franchiseren, maar past volgens Decock binnen het groeiplan van de keten: “Het is altijd onze strategie geweest om een nieuwe commerciële formule klein te starten, zowel in activiteit als in aantal winkels en medewerkers. Dan kijken we of de formule levensvatbaar is, en daarbij draait het om meer dan alleen de loonkosten. We gaan ook na of de formule past bij de noden van de klanten. Na enkele jaren beslissen we of we er toekomst in zien. Is het antwoord ja en kan de formule op eigen kracht verder, dan gaan we van pc 201 naar pc 202. Zo was dat ook voor OKay twintig jaar geleden en voor Bio-Planet tien jaar geleden.”