Het Franse Ardian, een van de wereldleiders in privé investeringen, heeft samen met Vendis Capital, Dominique Baudoux (oprichter en voorzitter) en Sergio Calandri (CEO) een contract getekend voor een meerderheidsparticipatie in de firma Inula.

Inula is ontstaan uit de fusie van de laboratoria Pranarôm en HerbalGem, twee pioniers in het domein van natuurlijke therapieën en respectievelijk opgericht in 1985 en 1986. Vandaag is het een belangrijke speler op de markt van plantaardige remedies. De groep is in het vooral gespecialiseerd in de segmenten van de aromatherapie, de gemmotherapie en bachbloesems via de merken Pranarôm, HerbalGem en Biofloral. Dankzij de kracht van zijn erkende wetenschappelijke positionering en de kwaliteit van zijn producten, heeft de groep de afgelopen jaren een buitengewone groei gekend en zijn ze vertegenwoordigd in meer dan 25 landen met een leiderspositie in Frankrijk, België, Spanje, Italië en in de Verenigde Staten.

Naar aanleiding van deze transactie zal Sergio Calandri, Algemeen Directeur van de Groep, herinvesteren naast Ardian. Vendis Capital en Dominique Baudoux, oprichter van Pranarôm, zijn eveneens uitgenodigd om mee te herinvesteren. Bruno Ladière, Managing Director van Ardian Buyout en Daniel Setton, Director verklaren: « Wij zijn zeer tevreden dat we met het Inula team in zee kunnen gaan en bedanken hen voor het in ons gestelde vertrouwen. Wij zijn zeer enthousiast om dit team te begeleiden in een nieuwe groeicyclus en hen te helpen om van Pranarôm, HerbalGem en Biofloral de referentiemerken te maken binnen hun segment op Europees en op wereldvlak. Deze transactie illustreert de expertise van Ardian in de begeleiding en versnelde ontwikkeling van middelgrote ondernemingen.»

“Gedurende een samenwerkingsperiode van 7 jaar zijn wij erin geslaagd om een geweldige dynamiek te creëren met respect voor ieders rol en competenties. De groep is dé Europese leider in natuurlijke medicatie geworden, heeft zich internationaal op de kaart gezet, is aanwezig via verschillende distributiekanalen en heeft nieuwe productcategorieën ontwikkeld onder de merknaam Pranarôm en via de opeenvolgende integraties van HerbalGem, Biofloral en Veriditas”, verduidelijk Cedric Olbrechts en Dominique Baudoux. “Wij zijn zeer gelukkig en fier dat we de doelstellingen hebben gerealiseerd die we in 2011 hebben vastgelegd. De vele verwezenlijkingen zijn uiteraard te danken aan een bekwaam en gepassioneerd team dat met glans geleid wordt door Sergio Calandri. Wij danken hen van harte voor hun betrokkenheid, het geleverde werk en hun talent.”

“Het was voor mij al snel duidelijk om de toekomst van de groep aan Ardian toe te vertrouwen omwille van de open en menselijke contacten, twee van mijn belangrijkste waarden vanaf het ontstaan van de groep”, vervolgt Dominique Baudoux. Sergio Calandri, CEO van Inula, sluit af met de woorden: “Onze groep heeft de afgelopen jaren een zeer sterke ontwikkeling doorgemaakt, onze merken gevestigd als leiders in verschillende landen en met succes nieuwe bedrijven geïntegreerd. De onderscheidende elementen van onze aanpak (productkwaliteit, wetenschappelijke benadering, grondige training en beheersing van alle productiefasen) blijven de pijlers van ons toekomstige ontwikkelingsmodel. Ardian is de ideale partner om Inula te ondersteunen in zijn volgende groeifase, dankzij zijn solide ervaring in de gezondheidszorg en zijn internationale netwerk.”