Hema ziet zijn omzet door de coronacrisis flink achteruitgaan en vreest zelfs voor zijn voortbestaan. Daarom neemt de keten drastische maatregelen en zal het in de maanden mei en april nog slechts de helft van de huur betalen. 

De coronacrisis treft iedereen kei hard, ook woonketen Hema. Het bedrijf dat al zijn winkels in België, Duitsland, Frankrijk en Spanje moest sluiten, ziet zijn omzet door de crisis flink dalen. Zo daalde die bij zijn Nederlandse winkels, die wel nog open zijn, de afgelopen weken met bijna een derde. Die lage omzet in combinatie met de grote schuldenberg die Hema nog van in het verleden met zich meetorst, 750 miljoen euro om precies te zijn, maakt dat het bedrijf hard getroffen wordt en dus dringend moet ingrijpen om het hoofd nog boven water te houden. Het bedrijf heeft immers moeite om de hoge huur van zijn panden te blijven betalen.

Daarom stuurde Hema vorig week een brief naar al de verhuurders van Hema-panden om aan te kondigen dat de woonketen in de maanden april en mei enkel nog de helft van de huur zal betalen. Zo meldt Het Financieele Dagblad dat de brief in handen kreeg. Door twee maanden lang slechts de helft van de huur te betalen spaart de woonketen miljoenen euro’s uit, aangezien de huurlasten van het bedrijf per maand zo’n 13 miljoen euro bedragen.

Op een officiële reactie van de verhuurders is het voorlopig nog wachten, maar als we Hema mogen geloven reageerde een deel onder hen al erg positief op het nieuws. De woonketen benadrukt dat het de bedoeling is dat deze maatregel van toepassing zal zijn voor alle Hema-panden.