De stad Antwerpen heeft officieel de goedkeuring gekregen om haar historisch stadscentrum te laten erkennen als toeristische zone. Hierdoor zal het mogelijk zijn voor de winkels in het centrum om alle zondagen van het jaar open te zijn.

 

Om een beperking van het aantal toegelaten zondagsopeningen te omzeilen, wou Antwerpen haar historisch centrum net zoals Kortrijk als toeristische zone laten erkennen. Zo zouden de winkels rond de Meir en de Keyserlei heel het jaar door op zondag kunnen open zijn. De stad had daarvoor echter twee ministeriële goedkeuringen nodig. De goedkeuring voor het toelaten van zondagsarbeid door personeel van kleinhandelszaken had de stad al even op zak. De erkenning als toeristische zone door minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) nu ook. Het is enkel nog wachten op de publicatie van de toelating in het Staatsblad, en dan wordt het mogelijk voor de winkels om op alle dagen van de week open te zijn.

Niet iedereen is echter tevreden met de plannen. Zo sprak het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zich uit tegen de uitbreiding van het aantal koopzondagen. Unizo legde zich bij de beslissing neer, maar liep er niet warm voor.