The Dome, een nieuw vastgoedproject van 21.000 m² met winkels, restaurants, kantoren en appartementen langs de voetgangerszone in het centrum van Brussel, heeft groen licht gekregen van het Gewest. De herstrucuteringswerken van het gebouw zullen zo’n 2 tot 3 jaar duren.

"The Dome is een nieuw economisch project in de Brusselse voetgangerszone. Andere vastgoedprojecten bewezen al dat het stadscentrum in volle evolutie is en dat steeds meer investeerders onze stedelijke strategie steunen", verklaarde Philippe Close, burgemeester van de stad Brussel, woensdag naar aanleiding van de goedkeuring vanThe Dome door het Brussels Gewest. Dit gebouw uit de jaren 1870, vlakbij het Beursplein, heeft een koperen dakkoepel en bood vroeger onderdak aan "Les grands magasins de la Bourse", voordat het werd omgebouwd tot kantoorruimte en er onder meer Actiris werd gehuisvest. In 2018 verkocht het Gewest het pand op voorwaarde dat de koper het een multifunctionele bestemming zou geven. Het project dat werd uitgewerkt door VDD Project Development en Vervoordt Real Estate voldeed aan deze eis, aangezien het complex winkels, restaurants, kantoren en appartementen zal omvatten.

Hoewel het nog even wachten is tot The Dome zijn deuren zal openen, zijn er nu al enkele namen bekend van retailers en restaurants die er zich zullen vestigen. Zo is er de premium supermarktketen Eataly, een concept uit Italië dat delicatessen en een food court combineert met restaurants, cafés enzovoort. Eataly zal een deel van de gelijkvloers en de hele eerste verdieping van "The Dome" in beslag nemen, met een totale winkelruimte van 3.500 m². Delhaize zal zich verspreiden over de rest van het gelijkvloers, met een nieuwe stadsconcept, en over de kelder met een klassieke supermarkt van 2.200 m². De herstructureringswerken van het gebouw moeten in het eerste kwartaal van 2023 beginnen en zullen naar verwachting in de loop van 2025 of 2026 eindigen.