De Belgische concurrentiewaakhond maak niet langer bezwaar tegen het inkoopverbond tussen Carrefour België en Provera. Beide partners deden tegemoetkomingen nadat er bezwaar kwam van leveranciers.

Er kwam eind 2018 heel veel protest van merkfabrikanten toen Carrefour en Provera, de aankoopcentrale waar Cora, Match en louis Delhaize deel van uitmaken, aankondigden dat ze samen zouden gaan onderhandelen met 140 FMCG-leveranciers. Ze stapten naar de Belgische Mededingingsautoriteit, omdat ze naar eigen zeggen veel korting moesten geven zonder tegenprestaties. Er startte een onderzoek, waarbij ook huiszoekingen gedaan werd bij beide retailers.

Toegevingen

Carrefour en Provera hebben nu een nieuwe overeenkomst ondertekend die tegemoetkomt aan enkele bezwaren van hun leveranciers. Zo gebeurt de inkoop gebeurt voortaan door de afzonderlijke vennootschap Interdis Belgium en zullen de partners strenger toezien over de uitwisseling van informatie. Dat volstaat voor de BMA en de fabrikanten, melden Carrefour en Provera in een gezamenlijk persbericht. Beide winkels benadrukken dat ze onafhankelijk van elkaar werken en dat de samenwerking enkle op de inkoop betrekking heeft. Ze zeggen ook dat de alliantie de consumenten al heel wat voordelen opleverde, via verschillende prijsverlagingen.