Greenyard gaat het Poolse bedrijf Mykogen overnemen, een belangrijke producent van champignonsubstraat. Hiermee versterkt de groep uit Sint-Katelijne Waver haar positie op champignonmarkt. Zo ontstaan er synergiën met Lutèce, de producent van champignonconserven die vorig jaar werd overgenomen.

Substraat is de belangrijkste grondstof bij champignonproductie. Mykogen heeft vier productievestigingen, gelegen in Polen en Oekraïne. Het grootste deel van de activiteiten ligt in Polen, het grootste champignon producerende land in Europa. Ook andere landen in Centraal‐ en Oost‐Europa kennen een groei van de champignonkweek.

Greenyard heeft een overeenkomst gesloten met het inveteringsgfonds Abris  CEE Mid‐Market Fund voor de overname van Mykogen. Hiervoor betaalt de Waverse groep ongeveer 93 miljoen euro. Het Poolse bedrijf, dat de vier afgelopen jaren met 8% groeide, verwacht dit jaar een omzet van 40 miljoen omzet. Het is mooi winstgevend, met EBITDA-marges hoger dan 35%.

Mykogen wordt geïntegreerd in de divisie Horticulture van de Waverse groep. Die concentreert zich op groeimedia voor de teelt van planten, groenten en fruit. De drie andere divisies zijn Fresh, Prepared en Frozen.

Volgens Greenyard biedt de overname van Mykogen een aantal belangrijke strategische voordelen. Hiermee kan de groep zijn directe connectie met de kweker verbeteren door een belangrijke leverancier van de voornaamste champignonkwekers te worden, zegt ze. “Ten tweede versterkt de verhoogde toegang tot hand‐ en mechanisch geplukte champignons de positie van Greenyard in de champignonmarkt hetgeen cross‐divisionele synergieën creëert tussen de divisies Horticulture, Fresh, Frozen en Prepared (Lutèce)”, klinkt het verder.

Vorig jaar integreerde Greenyard het Nederlandse bedrijf Lutèce. Deze producent van champignonconserven beschikt over twee productievestigingen in het zuiden van Nederland en boekt een jaar omzet van circa 100 miljoen euro. Onlangs meldde Greenyard dat zij vorig boekjaar een omzet haalde van 4,2 miljard euro.