Het Belgische bedrijf Greenyard, een van ’s werelds grootste groenten- en fruitleveranciers, heeft een sterk jaar achter de rug. Het kende een omzetgroei van 8,7% en kon de schuldgraad terugdringen.

De groep noteerde een omzet van 4,42 miljard euro, goed voor een stijging van 8,7% vergeleken met het voorgaande boekjaar. Greenyard schrijft deze omzetgroei toe aan een groeiend aantal langetermijnrelaties met de grootste retailers in Europa. Covid-19 bracht ook een verschuiving teweeg: thuisconsumptie werd de norm en daardoor groeide het consumentenbewustzijn om een gezonde levensstijl te hanteren. En dat kwam de omzetgroei van de leverancier van verse, diepgevroren en verwerkte groenten en fruit alleen maar ten goede. “Iedereen draagt gezondheid hoog in het vaandel, vandaag des te meer”, benadrukt Hein Deprez, co-CEO. “Daarom zien wij het als onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze producten beschikbaar blijven voor onze consumenten, ongeacht de uitdagingen en complexiteit die de pandemie met zich meebrengt.”

Krimpende schuldenberg

Een paar jaar geleden kampte Greenyard nog met een schuldgraad van 7,2x. Dat bedrag heeft de groep nu kunnen terugdringen van 425,6 miljoen euro tot 339,9 miljoen euro waardoor de schuldgraad 2,9x (exclusief leasingschuld) omvat. Een hernieuwde bankfinanciering, een kapitaalverhoging van 50 miljoen euro en reorganisaties resulteerden in de daling van de netto financiële schuld. Onder meer de nieuwe financiering zal Greenyard gebruiken om de uitstaande converteerbare obligatielening te betalen die in december 2021 vervalt. Op het einde van het boekjaar 2021-2022 hoopt de groenten- en fruitleverancier op een schuldgraad van 2,5x uit te komen. Aanleiding voor een verdere verlaging van de schuldenberg is de desinvestering van Greenyard Prepared Netherlands.

Begin deze week maakte Greenyard bekend de dochteronderneming Greenyard Prepared Netherlands te verkopen. De Poolse private equity investeringsmaatschappij Cornerstone Investment Management zal het Nederlandse champignonbedrijf overnemen. Greenyard zal een aandelenwaarde van 17 miljoen euro ontvangen na de overname. “We hebben een sterk jaar achter de rug, op alle vlakken”, laat Marc Zwaaneveld, de andere CEO weten. “ De organisatie van de Groep werd verder aangepast en de mentaliteit en cultuur zijn veranderd, om beter te kunnen inspelen op de veranderende behoeften van onze klanten en eindconsumenten.”