Het aandeel van Danone is woensdag de hoogte in gegaan onder impuls van hele goede trimesteriële resultaten en een gerucht over een mogelijke overname van Lactalis.

Danone publiceerde gisterenmorgen de resultaten van het eerste trimester van 2022. Het omzetcijfer van de Franse onderneming bedroeg 6,236 miljard euro, een toename van 10,2% (+7,2% op vergelijkbare basis). “De groei is te zien in alle geografische zones en categorieën en heeft geprofiteerd van een positieve bijdrage van de prijs en van de mix”, aldus Jürgen Esser, CFO van de Danone Group. Meer gedetailleerde hebben de tariefverhogingen bijgedragen tot de groei, met een groei van de verkoop van bijna 5% en één van 2,2% bij de volume. Flessenwater heeft een hele sterke groei gekend: +20,5% (+15,9% op vergelijkbare basis). Danone behoudt zijn objectieven voor het lopende jaar: een omzetgroei tussen 3 à 5% tegenover 2021 (op een vergelijkbare basis) en een operationele marge die vastligt op 12% (tegenover 13,7% vorig jaar). Het aandeel van Danone Group ging meteen omhoog op de beurs in Parijs, tot ongeveer 9% rond de middag, om rond 6% te eindigen en die koers op donderdagmorgen vast te houden. 

Overnamegerucht Lactalis

De resultaten ovetreffen de verwachtingen van analisten en weten investeerders zeker te overtuigen, maar er is nog een andere reden waarom de waarde van het aandeel de hoogte in ging. De gespecialiseerde site La Lettre A lanceerde opnieuw speculaties over mogelijke interesse van Lactalis voor zijn Franse concurrent. De bank Perella Weinberg Partners, die het zwaargewicht van de Franse zuivelindustrie adviseert, zou een gedeeltelijke of volledige overname van Danone op het oog hebben. Niet eenvoudig, want het omzetcijfer van Lactalis is vandaag lager dan dat van Danone. Bovendien heeft Antoine de Saint-Affrique, sinds september CEO van Danone, vorige maand aangegeven dat hij de drie steunpilaren van zijn groep, te weten verse zuivel- en plantaardige producten en flessenwater, net als kinder- en gespecialiseerde voeding. Tegelijk sloot hij de deur niet voor een herschikking van de portefeuille die tot 10% van de omzet zou kunnen raken. Een positie die Danone woensdag herbevestigde. Lactalis van zijn kant heeft de voorbije jaren verschillende overnames gedaan, maar heeft ook andere bekommernissen, sinds zijn algemeen directeur, Philippe Palazzi, na amper anderhalf jaar vertrok. Het bedrijf geeft tot dusver geen enkel commentaar op het overnamegerucht.