De Zweedse meubelketen Ikea is in België en 23 andere landen gestopt met de verkoop van haar beroemde gehaktballen. Bij controles van de Tsjechische voedselinspectie zijn sporen van paardenvlees gevonden in de ‘kötbullar’.

De balletjes, die enkel rundvlees zouden mogen bevatten, waren afkomstig van het Zweedse bedrijf Dafgard en werden verkocht in 14 Europese landen, waaronder Groot-Brittanië, Frankrijk, Spanje, Zweden, Nederland en België. Ook in Azië en de Caraïbische eilanden, in onder andere Thailand, Hongkong en de Dominicaanse Republiek, werden de vleesballen uit de rekken gehaald

“Alle balletjes van de Zweedse producent zijn nergens meer verkrijgbaar. Vleesballen afkomstig van andere bedrijven nog wel”, zegt Ikea-woordvoerder Steven De Smet.. In totaal werden al uit 26 winkels balletjes teruggeroepen. In ons land zijn de populaire balletjes voorlopig in geen enkel van de zes Ikea’s te verkrijgen, en dat zal zeker nog enkele dagen zo blijven. “Momenteel zijn wij testen aan het uitvoeren. Voor we daar resultaten van hebben kunnen wij geen uitsluitsel geven, en dat kan 3 tot 5 werkdagen duren”, zegt De Smet.

Er is er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid, maar Ikea staat naar eigen zeggen op de kwaliteit van haar vleesballen. “Wij accepteren niet dat er ingrediënten in onze producten zitten die er niet opstaan”, zegt De Smet. Klanten kunnen onlangs aangekochte kötbullar terugbrengen naar de klantendienst van de Ikeawinkels en een terugbetaling of tegoedbon krijgen.

Intussen maakte de vleesproducent Dafgard zelf bekend dat bij tests op haar balletjes geen paardenvlees is gevonden. Dat zou labo-onderzoek van een extern bureau aangetoond hebben. De Zweedse firma voegde daar wel aan toe dat er nog bijkomstige controles worden uitgevoerd.