DHZ-retailer Gamma heeft in Amsterdam een eerste stadswinkel geopend onder de naam Gamma Compact. Het nieuwe winkelconcept is in grootte en aanbod afgestemd op haar ligging in een stadscentrum.

Terwijl de winkels van Gamma doorgaans groot zijn en buiten het stadscentrum liggen, is de eerste Gamma Compact net gelegen in de Willem de Zwijgerlaan in het centrum van Amsterdam. De winkel is met zijn 1.000 m2 ook een pak kleiner dan de gebruikelijke Gamma-vestigingen, en het assortiment is anders. Kantoor- en huishoudelijke artikelen zijn toegevoegd. Gereedschap en verf zijn volop aanwezig. In andere assortimenten zijn keuzes gemaakt. Alles is gericht op de kleine klus en op gemak. Zo is er voor een PostNL Pakketpunt, een sleutelservice en een bezorgfiets die klanten 2 uur kunnen lenen. Nog opvallend aan de nieuwe winkel is het feit dat het een open winkel is. De stellingen in het midden zijn laag en de kassa’s zijn aan de zijkant van de winkel opgesteld.

Maar Gamma wil natuurlijk kannibalisatie vermijden, en de nieuwe formule is vooral bedoeld als aanvulling op de klassieke winkels en Gamma “dichter bij huis” te brengen. Of de formule ook naar België komt is nog niet duidelijk. Maar aangezien rechtstreekse concurrent Brico al sinds 2006 kleine stadswinkels onder de naam Brico City heeft, lijkt dat best mogelijk.