De regering bekijkt verschillende mogelijkheden om een overrompeling in de winkels en winkelstraten te vermijden. Eén plan is om een alfabetische selectie te maken.

De regering beslist volgende week of de winkels op 11 mei kunnen opengaan. Premier Sophie Wilmès overlegde met de Vlaamse en Waalse minister-presidenten over de voorwaarden die aan die heropening moeten gekoppeld worden. De regering wil een overrompeling in de winkels en winkelstraten vermijden, wat zou kunnen door maar een deel van de shoppers toe te laten. Eén idee is om een alfabetische selectie te maken. Dat meldt Het Nieuwsblad. De ene dag zijn winkels dan open voor mensen een naam van bijvoorbeeld a tot m, de volgende voor n tot z. 

Een andere manier is op basis van het rijks­registernummer. De ene dag wiens nummer op een even cijfer eindigt, de ander dag de oneven cijfers. “Dat zijn ideeën die al een tijdje rondgaan”, is bij de regering te horen. “De kans is klein dat dit het volgende week ook echt wordt. Toch zullen we tegen dan wel een manier moeten vinden om het aantal klanten te beperken. Het moet een manier zijn die objectief en rechtvaardig is.