Het zijn dan toch geen "pure speculaties". Ahold Delhaize heeft vandaag aangekondigd dat Frans Muller de nieuwe CEO wordt van Ahold Delhaize. Daarmee volgt hij Dick Boer op die tot midden 2019 actief blijft als adviseur van het bedrijf. Daarnaast wordt Jan Hommen aangesteld als de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen.

Frans Muller, CEO van Ahold Delhaize

Na eerdere geruchten die door Ahold Delhaize werden afgedaan als ‘"pure speculaties", is het nu eindelijk officieel: Frans Muller wordt vanaf 1 juli 2018 de nieuwe CEO van de Ahold Delhaize groep. Voorheen werkte hij als Deputy CEO en Chief Integration Officer, maar nu zal hij dus ex-topman Dick Boer opvolgen. Die zal de komende maanden erg nauw samenwerken met Muller om een vlotte overgang te verzekeren. Boer blijft tot midden 2019 actief als adviseur van het bedrijf.

“We willen Dick bedanken voor zijn leiderschap en toewijding tijdens heel zijn 20-jarige carrière bij Ahold Delhaize en Ahold. Dick was onder meer verantwoordelijk voor de succesvolle herpositionering van Albert Heijn als marktleider, de strategische uitbouw van Ahold’s portfolio tot merken die uitgegroeid zijn tot de top 2 op de markt, en de invoering van digitalisering, e-commerce en duurzaamheid als geïntegreerde onderdelen van het bedrijf. Dick was een echt rolmodel voor de waarden van onze ‘Better Together’-strategie, dankzij zijn passie voor retail, klanten, vennoten en gezondheid. Onder zijn leiderschap werden twee vooraanstaande food retailers samengebracht in een historische fusie. En omdat die fusie nu zo goed als voltooid is, is Ahold Delhaize klaar om over te schakelen naar de volgende fase”, aldus Mats Jansson, voorzitter van de raad van commissarissen.

“Naast Dick speelde ook Frans een cruciale rol bij de fusie van Ahold en Delhaize. De afgelopen twee jaar leidde hij het integratieproces in nauwe samenwerking met onze geweldige lokale brands en support offices. Frans heeft een brede retail kennis en een meer dan grondige kennis van ons bedrijf, onze merken en de Europese en Amerikaanse markten. En dat maakt van hem de logische keuze als CEO. Frans staat in voor het exploitatiemodel waar het merk centraal staat. Dat vormt de sleutel tot onze strategie en focust op de klanten. We zijn er dan ook van overtuigd dat Frans de juiste persoon is om het bedrijf naar een volgende fase te leiden”, klinkt het.

"Verder bouwend op de solide basis die onder Dick’s leiderschap gebouwd is, willen we blijven innoveren en willen we onze winkels zowel online als offline blijven uitbreiden terwijl we onze strategie ten volle uitvoeren en een meerwaarde creëren voor alle aandeelhouders. Mijn focus zal daarbij liggen op het realiseren van onze beloftes om een betere plaats te creëren om te werken en te shoppen, en om een betere buur te zijn en dat elke dag opnieuw”, vertelt Frans Muller. Dick Boer van zijn kant zei dan weer dat hij met veel plezier de fakkel doorgeeft aan Muller. “Ik heb hem leren kennen als een talentvolle leider en ik wens hem, het directieteam en heel het bedrijf dan ook het beste toe voor de toekomst”, aldus Boer.

Verantwoordelijk voor de synergie in Amerika

In 2013 ging Frans Muller aan de slag als de nieuwe topman bij de Delhaize groep en volgde zo Pierre-Olivier Beckers op die vertrok nadat hij geen steun meer kreeg van grote aandeelhouders. Na het vertrek van Beckers duurde het dan ook niet lang vooraleer de fusie tussen Ahold en Delhaize een feit werd. Voorheen maakte Muller deel uit van de directie van de Duitse Metro groep en werkte hij als CEO bij Makro Nederland. Sinds de fusie van Ahold Delhaize werkte hij als Deputy CEO en Chief Integration Officer van de fusiegroep, waarbij hij instond voor de synergie. Tot december was hij aan de slag als operationeel directeur ad interim voor Delhaize America.

Jan Hommen wordt voorzitter van de raad van commissarissen

Tegelijk kondigde Ahold Delhaize aan dat Jan Hommen vanaf 11 april 2018 wordt aangesteld als de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen. Daarmee volgt hij Mats Jansson op die al sinds de fusie van Ahold en Delhaize in juli 2016 werkzaam is als voorzitter van de raad. Daarvoor zetelde hij als voorzitter in de raad van bestuur bij de Delhaize Group. Bill McEwan zal Jan Hommen opvolgen als vice-president van de raad van commissarissen. Daarnaast stappen ook Johnny Thijs en Patrick De Maesenaeire op als lid van de raad van commissarissen omdat ze het werk naar eigen zeggen niet gecombineerd krijgen met hun andere taken.

Jan Hommen was sinds juli 2016 aangesteld als vice-president van de raad van commissarissen. Daarvoor werkte hij als voorzitter van de raad van commissarissen bij Ahold. Verder heeft Hommen er tussen 2003 en 2007, ook al een verleden als vice-president van de raad van commissarissen bij Ahold en als voorzitter van het audit comité opzitten. Tot slot heeft hij ook ervaring als vice-president van het directiecomité bij Royal Philips Electronics, en was hij CEO bij de ING groep en bij het KPMG Nederland.

Wouter Kolk, lid van het directiecomité

Hoewel er niks over gezegd wordt in het persbericht van Ahold Delhaize, willen we u er even aan herinneren dat Wouter kolk zal toetreden tot het directiecomité. Ter herinnering, momenteel is Kolk COO bij Ahold Delhaize Nederland en België en CEO van Albert Heijn, en moet Xavier Piesvaux, CEO van Delhaize België en Luxemburg, aan hem rapporteren. Kolk zal zo de lege plaats innemen van Pierre Bouchut, die in januari 2018 op pensioen vertrok. Daarnaast zal Kolk vanaf 1 januari 2019 ook de functies van COO Europe and Indonesia op zich nemen, dat tot dan toe de taak was van Bouchut. In de tussentijd voert Frans muller deze functie ad-interim uit.

Evenwicht blijft bewaard

Dankzij de benoeming van Frans Muller als nieuwe CEO kan het evenwicht wat betreft de jobverdeling tussen medewerkers van Albert Heijn en die van Delhaize, bewaard blijven. De fusie van Ahold en Delhaize is een operatie waarbij de Hollandse groep de overhand heeft genomen op de Belgische groep. Door Frans Muller als de nieuwe CEO aan te stellen, worden de mensen die zich zorgen maken gerustgesteld. Al houdt Ahold met de aanstelling van Jan Hommen als voorzitter van de raad van commissarissen, en de toetreding van Wouter Kolk tot het directiecomité de touwtjes nog steeds strak in handen.