Koekjesfabrikant Lotus Bakeries haalt verschillende soorten koekjes uit de rekken van Belgische supermarkten omdat ze mogelijk fipronil bevatten. Dat meldt VTM Nieuws.

Afgelopen weekend was al bekend geraakt dat in Frankrijk een lot frangipanewafeltjes van Lotus uit de rekken gehaald werden omdat ze fipronil bevatten. Lotus Bakeries minimaliseerde het nieuws door te benadrukken dat het om maar enkele dozen wafels ging en dat het fipronilniveau zich “ver onder de veiligheidsdrempel” bevond.

Nu blijkt echter dat Lotus ook in ons land producten uit de supermarkt haalt. Delhaize heeft aan VTM Nieuws bevestigd dat het zeven soorten koekjes van Lotus, waaronder Zebrakoekjes, Madeleines en frangipanewafels, tijdelijk niet meer zal verkopen. Ook de madeleinekoekjes van het Delhaize-huismerk worden uit voorzorg uit de rekken gehaald. Ook bij Colruyt worden Lotus-producten tijdelijk weggehaald en bij Lidl worden de madeleines van het huismerk Belgic op vraag van Lotus, die de koekjes maakt, uit de rekken genomen.

Lotus zou de beslissing om de producten uit de winkel te halen zelf genomen hebben, zonder expliciete vraag van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). Voorlopig wenst het bedrijf zelf niet te reageren op het nieuws.

Eerder vandaag liet FEVIA al weten dat Belgische voedingsbedrijven ook in ons land verwerkte voedingsproducten van de markt halen. "De bedrijven van de voedingsindustrie volgen daarbij de instructies van het FAVV. Ze gaan op basis van tracering en analyses na of hun producten conform zijn met de Europese MRL-norm voor fipronil van 0,005 mg/kg. Producten die niet conform zijn worden van de markt gehaald en vernietigd."

FEVIA benadrukt dat de uitgevoerde analyses bevestigen dat voedingsproducten waarin eieren zijn verwerkt veilig zijn en blijven. "Indien ook de voedselveiligheidsnorm (van 0,15 mg fipronil/kg verwerkt product) overschreden zou worden, dan zal de consument daarvan ommiddellijk op de hoogte gesteld worden via een persmededeling, in overeenstemming met de voorschriften die reeds lang van toepassing zijn. Een dergelijk geval heeft zich nog niet voorgedaan", aldus de sectororganisatie.

Wie Lotus-koekjes in huis heeft, hoeft zich dus geen zorgen te maken. Er komt geen terugroepactie en wie onlangs koeken heeft gekocht, mag die gewoon opeten omdat er geen risico is voor de volksgezondheid.