#⑩ Vanaf 24 februari kan u twee weken lang elke dag een verslag vinden van #euroshop2020. We gingen langs bij de talloze stands van een van de grootste salons gewijd aan innovatie in de retailsector, die elke drie jaar plaats vindt in Düsseldorf, Duitsland.

De nood aan snelheid en de toenemende populariteit van bulk stuwen zonder twijfelen de technologie van slimme weegschalen, die binnen de Belgische retail nog maar weinig verspreid zijn. Laat ons het voorbeeld nemen van een klassieke weegschaal: een consument plaatst 3 bananen op een weegschaal en zoekt het product op het bijhorende digitale scherm. Iets wat binnenkort niet meer nodig is, als het van de verschillende producenten op EuroShop afhangt. Op het salon hebben we verschillende elektronische weegschalen getest die producten via een camerasysteem automatisch herkenden. De klant hoeft de producten dus zelf niet meer te selecteren op het scherm, in plaats daarvan stelt het systeem, nadat het dankzij een camera de kleur en grootte van het product heeft vastgesteld, het juiste product voor. Op de stand van Digi System, een bedrijf dat verschillende digitale oplossingen aanbiedt aan retailers, vonden we talrijke slimme weegschalen. “Sommige weegschalen werken op basis van een systeem met artificiële intelligentie”, verduidelijkt een verantwoordelijke. “Elke keer dat een product gewogen wordt, wordt het gefilmd en opgeslagen in de databank. Die database wordt automatisch geüpdatet door de weegschaal, waardoor de snelheid van herkenning telkens verbeterd wordt.”

Triggersensoren voor bulkgoederen

Hoe geavanceerder de camera is, hoe verder het slimme systeem kan gaan. Als de camera veel producten heeft gefilmd, kan het systeem bijvoorbeeld 3 bananen en 4 appels wegen en toch twee verschillende etiketten afdrukken. Maar er is meer: Digi System gaat nog een stap verder en biedt weegschalen aan die gekoppeld zijn aan sensoren voor bulkgoederen. In België is bulk aan een felle opmars bezig: zo bieden steeds meer winkels een muur aan met soms een vijftigtal losse referenties zoals pasta, pinda’s, noten of andere peulvruchten. Met de e.sense technologie die wordt aangeboden door Digi System, kan een bak met bulkgoederen gekoppeld worden aan een triggersensor. Wanneer een bak met bulkgoederen wordt geopend, weet de weegschaal direct om welke bak het gaat. Erg handig als je het ons vraagt.

EuroShop 2020

Bent u benieuwd naar de andere innovaties die we ontdekten op EuroShop 2020?

Klik hier!
EuroShop 2020